Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC
Luonto - Hirmumyrsky

Meteorologit haluavat hirmumyrskyille uuden luokituksen

Nykyään hirmumyrskyt luokitellaan viiteen ryhmään sen mukaan, miten suuren tuulen nopeuden myrsky tuottaa. Se ei kuitenkaan kerro paljon siitä, miten suurta tuhoa myrsky voi aiheuttaa. Siksi useat yhdysvaltalaiset meteorologit haluavat nyt luokitella myrskyt niiden energiamäärän mukaan.

Vähän ennen kuin hirmumyrsky Katrina ehti New Orleansin miljoonakaupunkiin vuonna 2005, se oli alennettu hirmumyrskyjen luokasta 5 vähemmän vaaralliseen luokkaan 3.

Valtava myrsky aiheutti kuitenkin tuhot, jotka olivat niin laajoja, ettei niiden kaltaisia koskaan aiemmin ollut nähty Amerikan maaperällä.

Asteikossa on puutteita

Katrina on hyvä esimerkki siitä, että yleisesti käytetty Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikko ei aina anna oikeaa kuvaa siitä, miten tuhoisa myrsky saattaa olla.

Asteikko jakaa hirmumyrskyt viiteen luokkaan sen mukaan, miten suuri maksimaalinen tuulen nopeus myrskyssä voi vallita minuutin ajan. Asteikko ei kuitenkaan kerro mitään myrskyn laajuudesta ja siitä, miten mittavia tuhoja se voi aiheuttaa.

Yhdysvalloissa ilmatieteilijät ovatkin nyt alkaneet mitata myrskyjen energiamäärää asteikolla, jonka nimi on Integrated Kinetic Energy. Uusi asteikko antaa tutkijoille paremman kuvan siitä energian määrästä, joka vapautuu myrskyn kattamalla alueella.

Kolmen ydinpommin energia

Laskiessaan IKE-asteikon mukaista arvoa tutkijat keräävät tietoja satelliiteista, anturein varustetuista poijuista, laivoista ja suoraan rajuilman halki lentävien myrskybongarien mittauksista.

Kaikki mittaukset, joissa tuulen nopeus maanpinnalla on yli 65 kilometriä tunnissa, rekisteröidään, ja tältä pohjalta lasketaan myrskyn kokonaisenergiamäärä.

Luokan 2 hirmumyrsky Isabel vuodelta 2003 on tähän mennessä mitatuista eniten energiaa sisältänyt Amerikassa koettu myrsky. Siitä vapautui yli 170 terajoulen energia, joka vastaa lähes kolmea Hiroshiman ydinpommia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota