Shutterstock
Orkaan

Ilmastonmuutos voimistaa myrskyjä

Jopa 300 kilometrin tuntinopeudella etenevä trooppinen hirmumyrsky kuuluu pelottavimpiin luonnonilmiöihin. Nyt ilmastonmuutos vielä antaa lisää puhtia pyörretuuliin.

© NOAA

PÄIVITYS: Voimakas hirmumyrsky rantautui USA:n eteläosiin

Kategorian 4 hirmumyrsky Laura rantautui Louisianan osavaltioon. Myrskyssä tuulen nopeus oli jopa 240 km/h.

Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) varoitti myrskytulvista, jotka työntyvät Meksikonlahdelta jopa 60 kilometriä sisämaahan. Joillekin alueille tulvavettä voi kertyä jopa kuusi metriä.

Yli puolta miljoonaa yhdysvaltalaista on käsketty evakuoimaan itsensä kodeistaan. Viranomaiset muistavat edelleen kauhulla vuoden 2005, jolloin hirmumyrsky Katrina iski New Orleansin kaupunkiin ja 1 200 ihmistä sai surmansa.

Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu kehotti kansalaisia toimintaan Facebook-sivullaan: "Take action now to protect your life!"

Tämä vuosi voi lyödä kaikki ennätykset
Atlantin ja Meksikonlahden hirmumyrskykausi jatkuu aina marraskuuhun asti. Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOOA on varoittanut, että tänä vuonna myrskyjen määrä voi olla ennätyksellinen.

NOOA arvioi, että tänä vuonna nimetään jopa 25 myrskyä, joista 11 voi olla hirmumyrskyjä. Määrä on kaksinkertainen keskivertovuoteen verrattuna.

Viime vuonna Yhdysvalloissa ja Karibian alueella koettiin yksi historian pahimmista myrskyistä, kun hirmumyrsky Dorian iski Bahamaan ja Yhdysvaltojen itärannikolle.
Lue lisää alta.

Hirmumyrsky Dorian teki ikävän ennätyksen

Muuten varsin hiljainen hirmumyrskykausi sai syksyllä 2019 raivoisan lopun, kun hirmumyrsky Dorian iski Bahamaan 1. syyskuuta.

Myrskyssä tuulen nopeus oli jopa 295 km/h, mikä teki tuhojaan kauniissa paratiisisaaressa. Talojen katot lähtivät lentoon, autot kaatuivat, ja jopa seitsemän metriä korkeat myrskyaallot synnyttivät tulvia.

Kun tuhoisa hirmumyrsky viimein hellitti otteensa Bahamasta muutama päivä myöhemmin ja alkoi liikkua kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa, 77 ihmistä oli kuollut ja 245 miestä, naista ja lasta oli kateissa.

Video: Hirmumyrskyn tie Bahaman halki

Hirmumyrsky Dorian rantautui Bahamalle 1. syyskuuta 2019. Tuolloin sen tuulen nopeus oli lähes 300 km/h. Yhtä suuri tuulen nopeus on mitattu vain kerran aiemmin Atlantilla riehuneessa hirmumyrskyssä. Se tapahtui, kun Labor Day -myrsky iski Floridaan 2. syyskuuta vuonna 1935.

Miten hirmumyrskyn voimakkuutta mitataan?

Dorian jäi ennätystenkirjaan voimakkaimpana Bahamalla riehuneena hirmumyrskynä.

Lähes 300 km/h puhaltavat tuulet sijoittivat Dorianin niin kutsutun Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikon ylimpään luokkaan.

Luokan 1 hirmumyrskyissä tuulen nopeus on 119 km/h. Kun tuulet puhaltavat yli 250 km/h, kyseessä on luokan 5 hirmumyrsky.

Voimistuvatko hirmumyrskyt?

Aiemmin 5-luokan hirmumyrskyt olivat harvinaisuuksia, mutta kun Dorian riehui vuonna 2019, se oli neljän vuoden sisään jo viides luokan 5 hirmumyrsky Atlantilla.

Aiemmin ei luokan 5 hirmumyrskyjä ollut rekisteröity Atlantilla neljänä peräkkäisenä vuotena. YK:n ilmastopaneeli IPCC ennustaa, että hirmumyrskyt vain voimistuvat lähivuosina.

YK:n ilmastopaneelin mukaan hirmumyrskyjen maksimaalinen voimakkuus kasvaa noin viidellä prosentilla tällä vuosisadalla ilmaston lämpenemisen seurauksena.

Hirmumyrskyasiantuntija Jennifer Collins Etelä-Floridan yliopistosta totesi brittilehti The Guardianille vuonna 2019 näin:

“Näemme ilmastonmuutoksen vaikutukset jo nyt. Vaikka vielä tutkijat eivät olekaan yhtä mieltä siitä, synnyttääkö lämpimämpi ilmasto yleensä ottaen aiempaa enemmän hirmumyrskyjä, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että meriveden korkeampi lämpötila luo voimakkaampia ja tuhoisampia myrskyjä.”