Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orkaan

Ilmastonmuutos voimistaa myrskyjä

Jopa 300 kilometrin tuntinopeudella etenevä trooppinen hirmumyrsky kuuluu pelottavimpiin luonnonilmiöihin. Nyt ilmastonmuutos vielä antaa lisää puhtia pyörretuuliin.

Shutterstock
© NOAA

PÄIVITYS: Voimakas hirmumyrsky rantautui USA:n eteläosiin

Kategorian 4 hirmumyrsky Laura rantautui Louisianan osavaltioon. Myrskyssä tuulen nopeus oli jopa 240 km/h.

Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) varoitti myrskytulvista, jotka työntyvät Meksikonlahdelta jopa 60 kilometriä sisämaahan. Joillekin alueille tulvavettä voi kertyä jopa kuusi metriä.

Yli puolta miljoonaa yhdysvaltalaista on käsketty evakuoimaan itsensä kodeistaan. Viranomaiset muistavat edelleen kauhulla vuoden 2005, jolloin hirmumyrsky Katrina iski New Orleansin kaupunkiin ja 1 200 ihmistä sai surmansa.

Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu kehotti kansalaisia toimintaan Facebook-sivullaan: "Take action now to protect your life!"

Tämä vuosi voi lyödä kaikki ennätykset
Atlantin ja Meksikonlahden hirmumyrskykausi jatkuu aina marraskuuhun asti. Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOOA on varoittanut, että tänä vuonna myrskyjen määrä voi olla ennätyksellinen.

NOOA arvioi, että tänä vuonna nimetään jopa 25 myrskyä, joista 11 voi olla hirmumyrskyjä. Määrä on kaksinkertainen keskivertovuoteen verrattuna.

Viime vuonna Yhdysvalloissa ja Karibian alueella koettiin yksi historian pahimmista myrskyistä, kun hirmumyrsky Dorian iski Bahamaan ja Yhdysvaltojen itärannikolle.
Lue lisää alta.

Hirmumyrsky Dorian teki ikävän ennätyksen

Muuten varsin hiljainen hirmumyrskykausi sai syksyllä 2019 raivoisan lopun, kun hirmumyrsky Dorian iski Bahamaan 1. syyskuuta.

Myrskyssä tuulen nopeus oli jopa 295 km/h, mikä teki tuhojaan kauniissa paratiisisaaressa. Talojen katot lähtivät lentoon, autot kaatuivat, ja jopa seitsemän metriä korkeat myrskyaallot synnyttivät tulvia.

Kun tuhoisa hirmumyrsky viimein hellitti otteensa Bahamasta muutama päivä myöhemmin ja alkoi liikkua kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa, 77 ihmistä oli kuollut ja 245 miestä, naista ja lasta oli kateissa.

Video: Hirmumyrskyn tie Bahaman halki

Miten hirmumyrskyn voimakkuutta mitataan?

Dorian jäi ennätystenkirjaan voimakkaimpana Bahamalla riehuneena hirmumyrskynä.

Lähes 300 km/h puhaltavat tuulet sijoittivat Dorianin niin kutsutun Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikon ylimpään luokkaan.

Luokan 1 hirmumyrskyissä tuulen nopeus on 119 km/h. Kun tuulet puhaltavat yli 250 km/h, kyseessä on luokan 5 hirmumyrsky.

Voimistuvatko hirmumyrskyt?

Aiemmin 5-luokan hirmumyrskyt olivat harvinaisuuksia, mutta kun Dorian riehui vuonna 2019, se oli neljän vuoden sisään jo viides luokan 5 hirmumyrsky Atlantilla.

Aiemmin ei luokan 5 hirmumyrskyjä ollut rekisteröity Atlantilla neljänä peräkkäisenä vuotena. YK:n ilmastopaneeli IPCC ennustaa, että hirmumyrskyt vain voimistuvat lähivuosina.

YK:n ilmastopaneelin mukaan hirmumyrskyjen maksimaalinen voimakkuus kasvaa noin viidellä prosentilla tällä vuosisadalla ilmaston lämpenemisen seurauksena.

Hirmumyrskyasiantuntija Jennifer Collins Etelä-Floridan yliopistosta totesi brittilehti The Guardianille vuonna 2019 näin:

“Näemme ilmastonmuutoksen vaikutukset jo nyt. Vaikka vielä tutkijat eivät olekaan yhtä mieltä siitä, synnyttääkö lämpimämpi ilmasto yleensä ottaen aiempaa enemmän hirmumyrskyjä, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että meriveden korkeampi lämpötila luo voimakkaampia ja tuhoisampia myrskyjä.”

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota