Hirmumyrskysimulaattori tuhoaa minitalon

Meteorologit saivat uuden apuvälineen tulevien myrskytuhojen arviointiin. Hirmumyrskysimulaattorilla saadaan selville, miten voimakkaat myrskyt kehittyvät.

nb_u20 Wave

Taifuuni iski hiljattain Filippiinien pohjoisosiin ja ajoi tuhannet ihmiset pakoon kodeistaan.

Viime vuosina hirmumyrskyt ovat usein päässeet yllättämään meteorologit, sillä ne ovat kehittyneet vain muutamassa tunnissa pienistä matalapaineista tuhoisiksi tuuliksi.

Myrskykone tuottaa jättiaaltoja

Floridassa Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Sciences -laitokset tutkijat ovat päättäneet parantaa myrskyennusteita.

Uusi hirmumyrskyallas on valmiina simuloimaan aaltoja, jotka iskevät myrskyn aikana rannikolle.

Myrsky pilkkoo talon tikuiksi

Uudessa altaassa voidaan simuloida kaikkein voimakkaimpia 5-luokkaan kuuluvia hirmumyrskyjä, joissa tuulen nopeus on vähintään 251 km/h. Hirmumyrskyaltaan pituus on 23 metriä, ja se on kuusi metriä leveä ja kaksi metriä syvä.

Voimakkaalla 1 700 hevosvoiman moottorilla tuotetaan aaltoja altaaseen, jossa on 144 000 litraa vettä. Altaan reunalle tutkijat ovat sijoittaneet pienen talon, joka on täynnä antureita.

Kun tuuli ja vesi riepottelevat taloa, mittalaitteet antavat tutkijoille tietoa myrskyn tuhoista.

Myrskyvaroitus: Luvassa lisää kovia tuulia

Hirmumyrskyt ja taifuunit syntyvät, kun lämpimät ja kylmät ilmamassat kohtaavat. Tutkijat varoittavat, että tulevaisuudessa myrskyt vain voimistuvat entisestään: