Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u20 Wave
Luonto - Hirmumyrsky

Hirmumyrskysimulaattori tuhoaa minitalon

Meteorologit saivat uuden apuvälineen tulevien myrskytuhojen arviointiin. Hirmumyrskysimulaattorilla saadaan selville, miten voimakkaat myrskyt kehittyvät.

Taifuuni iski hiljattain Filippiinien pohjoisosiin ja ajoi tuhannet ihmiset pakoon kodeistaan.

Viime vuosina hirmumyrskyt ovat usein päässeet yllättämään meteorologit, sillä ne ovat kehittyneet vain muutamassa tunnissa pienistä matalapaineista tuhoisiksi tuuliksi.

Myrskykone tuottaa jättiaaltoja

Floridassa Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Sciences -laitokset tutkijat ovat päättäneet parantaa myrskyennusteita.

Uusi hirmumyrskyallas on valmiina simuloimaan aaltoja, jotka iskevät myrskyn aikana rannikolle.

Myrsky pilkkoo talon tikuiksi

Uudessa altaassa voidaan simuloida kaikkein voimakkaimpia 5-luokkaan kuuluvia hirmumyrskyjä, joissa tuulen nopeus on vähintään 251 km/h. Hirmumyrskyaltaan pituus on 23 metriä, ja se on kuusi metriä leveä ja kaksi metriä syvä.

Voimakkaalla 1 700 hevosvoiman moottorilla tuotetaan aaltoja altaaseen, jossa on 144 000 litraa vettä. Altaan reunalle tutkijat ovat sijoittaneet pienen talon, joka on täynnä antureita.

Kun tuuli ja vesi riepottelevat taloa, mittalaitteet antavat tutkijoille tietoa myrskyn tuhoista.

Myrskyvaroitus: Luvassa lisää kovia tuulia

Hirmumyrskyt ja taifuunit syntyvät, kun lämpimät ja kylmät ilmamassat kohtaavat. Tutkijat varoittavat, että tulevaisuudessa myrskyt vain voimistuvat entisestään:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota