Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lentokone lentää Dorian-hirmumyrskyn silmän läpi.

Hirmumyrsky Dorian riehuu etanan vauhtia

295 kilometriä tunnissa oli tuulen nopeus viitosluokan hirmumyrsky Dorianissa Bahaman yllä ja Yhdysvaltojen rannikon edustalla. Vaikka myrsky on voimakas, se liikkuu eteenpäin vain 1,5 kilometriä tunnissa. Selitys verkkaiselle mutta laantumattomalle myrskylle löytyy ilmakehän ylimmistä kerroksista.

Garret Black/NOAA

Hirmumyrsky Dorian pyyhkäisi maanantain vastaisena yönä Bahamalle.

Maanantaina ja tiistaina se jatkoi verkkaista matkaansa vaikeasti ennustettavaa reittiä saariryhmän yli murskaten 13 000 kotia ja aiheuttaen ainakin seitsemän kuolemaa.

Kun viitosluokan hirmumyrsky iskeytyi maihin, tuulen nopeus oli 295 kilometriä tunnissa.

Bahaman tienoilla ei ole rekisteröity yhtä voimakkaita hirmumyrskyjä sitten vuoden 1980 Allen-myrskyn, jossa tuulen nopeus oli 305 kilometriä tunnissa.

Huolimatta Dorianin huimaavasta tuulen nopeudesta myrskyalue liikkui hitaasti tai pysytteli paikallaan, ja sen reittiä oli vaikeaa ennustaa.

Tästä syystä Dorian on hidas

Dorianin hidas etenemisvauhti, joka tiistaina oli 1,5–3 kilometriä tunnissa, johtuu siitä, että ilmakehän ylimmissä ja keskimmäisissä kerroksissa ei ole tuulta, joka voisi ”ohjata” myrskyä.

Korkeapaine, joka maanantain vastaisena yönä ajoi Dorianin Bahamalle, laantui siinä määrin, että hirmumyrskyn silmä ei juuri hievahtanutkaan. Hirmumyrsky menetti näin ”kuljettajansa” ja odotteli vain seuraavaa suunnanantajaa.

Meren- ja sääntutkimuslaitos NOAAn meteorologi perehtyi asiaan tarkemmin. Hirmumyrskyn silmästä käsin.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

Meteorologit odottivat kylmän rintaman ennen pitkää ottavan nyt kolmosluokan hirmumyrskyksi laantuneen Dorianin hoteisiinsa ja ohjaavan sen lopulta rannikkoa pitkin kohti pohjoista kylmempien vesien ylle, missä se menettää vähitellen voimansa.

Keskiviikon kuluessa hirmumyrsky sanoikin jäähyväiset Bahamalle ja saariryhmän 77 000 asukkaalle ja siirtyi Atlantille.

Juuri nyt Dorian sijaitsee Florian rannikon edustalla, missä yhdysvaltalaisten meteorologien mukaan puhaltaa Floridan rannikon suuntaisesti pohjoiseen ja jatkaa torstaina matkaansa kohti Georgiaa ja Etelä-Carolinaa.

Ilmastonmuutos sysää hirmumyrskyt liikkeelle

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA ennustaa, että maata kohtaa tulevaisuudessa yhä useampi voimakas hirmumyrsky eli samantyyppinen kuin vuoden 2017 Harvey tai Irma.

Hirmumyrskyjen kokonaismäärä ei kasva, mutta yhä useampi niistä kehittyy nelos- tai viitosluokan myrskyksi, joissa tuulen nopeudet voivat olla yli 209 tai 250 kilometriä tunnissa.

Kehitys on ehkä jo käynnissä.

Siinä missä 1970-luvulla maailmassa koettiin kymmenen näin voimakasta hirmumyrskyä vuodessa, määrä kohosi vuosien 1990–2005 kuluessa 18:aan.

Ilmiö liittyy erottamattomasti meriveden lämpötilan nousuun – mikä taas aiheutuu ilmaston lämpenemisestä.

Lämmin merivesi hurjistaa hirmumyrskyn

1 / 3
123
Meriveden lämpeneminen voimistaa hirmumyrskyjä.
© Claus Lunau

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota