Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hirmumyrsky

Mikä hirmumyrsky on?

Hirmumyrsky

Kun trooppinen hirmumyrsky iskee, katot lentelevät, puut kaatuvat ja suuret vesimassat vyöryvät kaduille. Hirmumyrskyt muodostuvat lämpimän meren yllä lähellä päiväntasaajaa, ja niiden voimakkuus voi vaihdella suuresti. Ilmastonmuutos synnyttää entistä suurempia, voimakkaampia ja tuhoisampia hirmumyrskyjä. Tieteen Kuvalehti kertoo, mikä hirmumyrsky on, miten se syntyy ja miten meidän tulisi suhtautua sääilmiöön, joka on tulevaisuudessa entistä rajumpi.

Mikä hirmumyrsky on?
© Shutterstock

Mikä hirmumyrsky on?

Trooppinen hirmumyrsky on raju myrsky, jossa tuulen nopeus on 33 m/s tai 120 km/h, mikä vastaa Beaufortin asteikolla eli boforiasteikolla 12:ta. Hirmumyrsky on maapallon tuhoisimpia myrskyjä.

Hirmumyrskyt jaetaan Saffir-Simpsonin asteikolla välille 1–5 sen mukaan, miten tuhoisia ne ovat. Tällöin 5 kuvaa ”täydellistä tuhoa”. Asteikko ei kuitenkaan kerro, miten laaja hirmumyrsky on, joten meteorologit ovat alkaneet mitata myrskyn energiamäärää Integrated Kinetic Energy -asteikolla. IKE-asteikko antaa paremman kuvan siitä, miten paljon energiaa vapautuu myrskyalueella.

Trooppisia myrskyjä ei yleensä synny Pohjoismaissa, mutta leveysasteillamme tavallinen matalapaine voi sisältää hirmumyrskyn vahvuisia tuulenpuuskia.

Näin syntyy trooppinen hirmumyrsky

Päiväntasaajan seudun lämmin ja kostea ilma edistää rajujen trooppisten hirmumyrskyjen syntyä. Kun merivesi on yli 26-asteista ja samalla vallitsee matalapaine ja tuulet yltyvät, nouseva lämmin ilma synnyttää tuhoisia hirmumyrskyjä.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota