Hirmumyrsky

Kun trooppinen hirmumyrsky iskee, katot lentelevät, puut kaatuvat ja suuret vesimassat vyöryvät kaduille. Hirmumyrskyt muodostuvat lämpimän meren yllä lähellä päiväntasaajaa, ja niiden voimakkuus voi vaihdella suuresti. Ilmastonmuutos synnyttää entistä suurempia, voimakkaampia ja tuhoisampia hirmumyrskyjä. Tieteen Kuvalehti kertoo, mikä hirmumyrsky on, miten se syntyy ja miten meidän tulisi suhtautua sääilmiöön, joka on tulevaisuudessa entistä rajumpi.

Mikä hirmumyrsky on?
Trooppinen hirmumyrsky © Shutterstock

Mikä hirmumyrsky on?

Trooppinen hirmumyrsky on raju myrsky, jossa tuulen nopeus on 33 m/s tai 120 km/h, mikä vastaa Beaufortin asteikolla eli boforiasteikolla 12:ta. Hirmumyrsky on maapallon tuhoisimpia myrskyjä.

Hirmumyrskyt jaetaan Saffir-Simpsonin asteikolla välille 1–5 sen mukaan, miten tuhoisia ne ovat. Tällöin 5 kuvaa ”täydellistä tuhoa”. Asteikko ei kuitenkaan kerro, miten laaja hirmumyrsky on, joten meteorologit ovat alkaneet mitata myrskyn energiamäärää Integrated Kinetic Energy -asteikolla. IKE-asteikko antaa paremman kuvan siitä, miten paljon energiaa vapautuu myrskyalueella.

Trooppisia myrskyjä ei yleensä synny Pohjoismaissa, mutta leveysasteillamme tavallinen matalapaine voi sisältää hirmumyrskyn vahvuisia tuulenpuuskia.

Näin syntyy trooppinen hirmumyrsky

Päiväntasaajan seudun lämmin ja kostea ilma edistää rajujen trooppisten hirmumyrskyjen syntyä. Kun merivesi on yli 26-asteista ja samalla vallitsee matalapaine ja tuulet yltyvät, nouseva lämmin ilma synnyttää tuhoisia hirmumyrskyjä.

Miten hirmumyrsky syntyy
Hirmumyrsky

Ilmastonmuutos ja entistä lämpimämpi ilmasto voimistavat tuulia, mutta lisäksi lämpö voi synnyttää rajuja hirmumyrskyjä alueilla, joilla vesi ei ennen ollut tarpeeksi lämmintä myrskyn muodostumiseksi.

© Shutterstock

Lisää aiheesta: Hirmumyrsky