Muun muassa eurooppalaisen CAMS-instituutin tutkijat valvovat otsonikerrosta tiiviisti - ja hyvästä syystä. Otsoni suojaa Auringon uv-säteilyltä, joka on haitallista ihmisille ja eläimille.
Ikävä kyllä otsoni, jota on 30-50 kilometrin korkeudessa, on epävakaata. Kylmemmässä kuin -80 asteen lämpötilassa muut molekyylit hajottavat sitä helposti. Erityisen helppoa se on keinotekoisille klooriyhdisteille.
Suihkuvirtaukset ohjaavat otsoniaukkoa
Antarktiksen yllä olevan otsonikerroksen lämpötilaan vaikuttavat tuulijärjestelmät, joista eteläinen polaarinen suihkuvirtaus on tärkein. Se kiemurtelee aaltomaisesti, ja joinakin vuosina "aallot" ovat pieniä. Silloin ilma lukittuu Antarktiksen ylle vähintään –80 asteeseen pitkäksi aikaa. Juuri näin tapahtui vuonna 2020.
Vasta joulukuun loppupuolella sääjärjestelmät alkoivat muuttua ja lämpötila Antarktiksen yllä kohosi ja otsonin pilkkoutuminen lakkasi. Vuodenvaihteeseen mennessä otsoniaukko oli sulkeutunut.
Vaikka tämä antoi meille hieman hengähdysaikaa, tutkijat painottavat, että vuosi 2020 on muistutus siitä, että meidän on edelleen pyrittävä vähentämään sellaisten aineiden pääsyä ilmakehään, jotka hajottavat otsonikerrosta.