Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Etelänavan yllä oleva otsoniaukko piinaa meteorologeja

Antarktiksen yläpuolisen otsonikerroksen valvonnasta kehittyi jännitysnäytelmä 2020. Iso otsoniaukko käyttäytyi epätavallisesti.

NASA

Joulukuussa 2020 otsonikerrosta tarkkailevat meteorologit huolestuivat pahasti, sillä Antarktiksen yllä sijainnut iso aukko näytti tulleen jäädäkseen.

Aukko oli yli 20 miljoonan neliökilometrin laajuinen ja siten saman kokoinen kuin vuoden 2018 aukko, mutta se näytti käyttäytyvän hieman eri tavoin.

Antarktiksen ylle muodostuu otsonikerrokseen aukko yleensä elo- tai syyskuussa ja se on laajimmillaan lokakuussa, minkä jälkeen se alkaa pienentyä. Näin ei käynyt vuonna 2020. Vielä joulukuussa aukko oli yhä selvästi suurempi kuin aikaisemmin.

Otsoniaukko (sininen) oli Antarktista suurempi lokakuussa 2020 (vasemmalla), ja se pysyi suurena aina joulukuuhun asti, jolloin se lopulta hävisi (oikealla).

© GSFC/NASA

Muun muassa eurooppalaisen CAMS-instituutin tutkijat valvovat otsonikerrosta tiiviisti - ja hyvästä syystä. Otsoni suojaa Auringon uv-säteilyltä, joka on haitallista ihmisille ja eläimille.

Ikävä kyllä otsoni, jota on 30-50 kilometrin korkeudessa, on epävakaata. Kylmemmässä kuin -80 asteen lämpötilassa muut molekyylit hajottavat sitä helposti. Erityisen helppoa se on keinotekoisille klooriyhdisteille.

Suihkuvirtaukset ohjaavat otsoniaukkoa

Antarktiksen yllä olevan otsonikerroksen lämpötilaan vaikuttavat tuulijärjestelmät, joista eteläinen polaarinen suihkuvirtaus on tärkein. Se kiemurtelee aaltomaisesti, ja joinakin vuosina "aallot" ovat pieniä. Silloin ilma lukittuu Antarktiksen ylle vähintään –80 asteeseen pitkäksi aikaa. Juuri näin tapahtui vuonna 2020.

Yleensä Antarktiksen yllä oleva otsoniaukko alkaa kasvaa elokuussa ja se häviää marraskuussa, vaikka se olisi yhtä suuri kuin vuonna 2018. Y-akseli kertoo otsoniaukon koon miljoonina neliökilometreinä.

Vasta joulukuun loppupuolella sääjärjestelmät alkoivat muuttua ja lämpötila Antarktiksen yllä kohosi ja otsonin pilkkoutuminen lakkasi. Vuodenvaihteeseen mennessä otsoniaukko oli sulkeutunut.

Vaikka tämä antoi meille hieman hengähdysaikaa, tutkijat painottavat, että vuosi 2020 on muistutus siitä, että meidän on edelleen pyrittävä vähentämään sellaisten aineiden pääsyä ilmakehään, jotka hajottavat otsonikerrosta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota