nb_u21 el nino

El Niño voi iskeä rajuna tänä vuonna

Useat meteorologian laitokset varoittavat, että El Niño -ilmiö voi riehua monin paikoin tänä vuonna. Toisille se merkitsee tulvia, toisille kuivuutta.

torstai 21. toukokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Meteorologit niin Yhdysvalloissa kuin Japanissa ja Australiassakin varoittavat, että meriveden lämpötila Etelä-Amerikan länsirannikolla on nyt niin korkea, että El Ninõ -sääilmiö iskee Tyynenmeren ympäristövaltioihin tänä vuonna.

Poikalapsi syntyi joulun aikaan

El Niño on espanjaa, ja se tarkoittaa poikalasta. Nimitys viittaa Jeesukseen, sillä sääilmiö esiintyy usein joulun aikaan.

El Ninõ -sääilmiö syntyy, kun meriveden lämpötila Etelä-Amerikan Tyynenmeren rannikolla on vähintään 0,5 astetta keskimääräistä korkeampi yli kolmen kuukauden ajan.

Meriveden lämpötilan nousu vaikuttaa sekä meri- että ilmavirtoihin Tyynenmeren alueella. MItä suurempi lämpötilan nousu on, sitä voimakkaampi sääilmiöstä tulee. Siksi tutkijat puhuvat heikosta, kohtalaisesta ja voimakkaasta El Ninõsta.

Kaatosateita ja kuivuutta

Nyt asiantuntivat ennakoivat, että El Niño alkaa tänä vuonna jo kesäkuussa, ja sen odotetaan olevan vähintään kohtalainen. Edellisen kerran sääilmiö koettiin vuosina 2012–2013, ja silloin se oli heikko. El Niño esiintyy yleensä 2–7 vuoden välein.

Etelä-Amerikan länsiosien asukkaat saavat El Niñon aikana voimakkaita sateita, jotka voivat aiheuttaa tulvia. Tyynenmeren toisella puolella – Filippiineillä, Indonesiassa ja Australiassa – sateet ovat vähissä, ja siellä voi esiintyä myös kuivuutta.

Vaikutukset Euroopan säähän ovat epävarmoja, mutta joskus El Niño aiheuttaa täällä voimakkaita lumisateita.

El Niño on johtanut lapsisurmiin

Sääilmiö on aikojen kuluessa aiheuttanut paljon murhetta. Perulaiset intiaanit yrittivät 600-800 vuotta sitten lieventää sääilmiötä uhraamalla lapsia:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: