Shutterstock
Kvinde smiler i sommerregn

Bakteerit maustavat kesäsateen tuoksun

Tieteellinen selitys kesäsateen hyvälle tuoksulle ovat sadepisaroissa matkustavat mikroskooppiset bakteerit.

"Tekee hyvää pelloille", tulee usein todettua hyväntuulisesti, kun siniseltä taivaalta lankeaa yllättäen sadekuuro ja auringonpalvonta keskeytyy hetkeksi.

Kesäsade raikastaa ilmaa, ja sateen maasta irrottama tuoksu on vain tervetullut bonus. Kun vesipisarat rummuttavat kuivaa maata, sieraimiin kohoava hyvin tuttu tuoksu assosioituu monen mielessä juuri kevääseen tai kesään.

Keväisen tai kesäisen sateen tuoksun alkuperää on tutkittu biologiassa vuosikymmeniä.

Tuoksua näyttävät selittävän tietyntyyppisten bakteerien tuotokset, jotka sekoittuvat ensimmäisiin maahan osuviin vesipisaroihin.

Sieniä muistuttavat bakteerit hoivaavat kasveja ja tuoksuvat maalta

Tuoksu, jonka hajuaisti rekisteröi, johtuu aineesta nimeltä geosmiini. Nimitys juontuu kreikan sanoista "geo" (maa) ja "osmin" (haju).

Tuoksuva aine on koostumukseltaan alkoholia, ja sitä erittävät useat bakteerit kuollessaan. Etenkin Streptomyces coelicolor -bakteerilaji tuottaa suuret määrät tätä maalta tuoksuvaa ainetta.

Streptomyces-bakteerit ovat tärkeitä liittolaisia kasveille, sillä bakteerit auttavat niitä hajottamaan ja käyttämään hyväkseen ravintoa. Bakteereista on iloa myös ihmisille, sillä niitä käytetään antibiootteina.

Bakteerien elinkaari ja rakenne ovat hyvin samantyyppisiä kuin sienillä, ja ne elävät yhdyskunnissa ja lisääntyvät itiöiden avulla.

Bakteerityyppi on non-motiili, eli se ei voi itse liikkua ja levittää itiöitään. Sen leviäminen uusille alueille on siksi riippuvainen tuulesta, vedestä tai muista liikkumaan kykenevistä bakteereista.

Sadepisarat nostattavat tuoksuvat itiöt mullasta

Bakteerit tuottavat geosmiinia eniten ravinteikkaassa kosteassa maassa. Jos on pitkään kuumaa ja kuivaa, iso osa bakteereista kuolee.

Sadepisarat osuvat hedelmalliseen maahan

Kun sataa, Streptomyces-bakteerin itiöt kulkevat pisaroiden läpi ja ilmaan vapautuu tuoksupilvi, joka sisältää geosmiini-nimistä ainetta.

© ManyPictures/Pixabay

Kun ne kuolevat, niistä muodostuu geosmiinia ja käynnistyy seuraavan sukupolven muodostus eli vapautuu itiöitä, joiden on määrä levitä ympäristöön etsimään parempia elinolosuhteita.

Kun sadetta lopulta saadaan, maassa on valmiina runsaasti itiöitä ja geosmiinia. Veden osuessa maahan itiöt matkaavat pisaroiden halki ja ilmaan leviää tuoksupilvi eli pikkuruisia nestepisaroita, aerosoleja, jotka ovat täynnä geosmiinia.

Maalle tuoksuva geosmiinipilvi kertoo nenälle symbolisesti ja biologisesti, että kesä on täydessä kukassaan ja luonto on hedelmällisimmillään.