Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sää

Aurinko katoaa pilviin

Olemme sään armoilla

Sää on yläkäsite kaikille ilmakehässä Auringon säteilyn sekä Maan pyörimisliikkeen ja kallistumisen seurauksena tapahtuville ilmiöille. Sää ja ilmasto sekoitetaan usein keskenään, mutta ne ovat kaksi eri asiaa. Ilmasto kertoo, millainen sää alueella vallitsee useina vuosina peräkkäin. Ilmasto voi koskea suppeaa aluetta tai koko maailmaa. Sää sen sijaan käsittää jatkuvat muutokset tietyllä alueella, esimerkiksi aamu Helsingissä voi alkaa aurinkoisena mutta illalla siellä voi sataa. Viisastu säästä lukemalla lisää artikkelistamme.

Rankkasade metsäpolulla
© Shutterstock

Miten sade syntyy?

Sade syntyy, kun Auringon säteet lämmittävät merta ja maata ja vettä haihtuu. Kun vesihöyryä sisältävä ilmamassa on ympäristöä lämpimämpää, se alkaa kohota ylöspäin. Mitä korkeammalle höyry kohoaa, sitä kylmemmäksi se muuttuu. Kun prosessi jatkuu, vesihöyry muodostaa pilven. Jos siihen kerääntyy yhä enemmän kosteutta, se saavuttaa kyllästymispisteen. Tällöin vesihöyry tiivistyy pisaroiksi, jotka alkavat pudota kohti maata.
Ilmakehän lämpötila ratkaisee, minkätyyppinen sade syntyy vesihöyryn tiivistyttyä. Jos lämpötila on nollan yläpuolella, synty vesisade. Jos lämpötila on alle nollan, syntyy lumisade tai raekuuro.

Tuulipuisto vedessä
© Shutterstock

Mitä tuuli on?

Tuuli on ilmaa, joka liikkuu muun muassa Auringon säteiden vaikutuksesta. Kun ilma lämpenee, se alkaa laajentua ja kohota ylöspäin. Liike muuttaa ilmanpainetta. Kun erot ilmanpaineessa kasvavat, ilmaa alkaa virrata korkeapaineen alueelta matalapaineen alueelle.

Kun Maa pyörii, ilmamassoihin vaikuttaa myös coriolisilmiö, joka saa ne pyörteilemään. Coriolisilmiön vuoksi ilmamassat kiertyvät pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle ja eteläisellä pallonpuoliskolla vasemmalle.

Salamanisku kaupungissa
© Shutterstock

Miten salamat ja ukkonen syntyvät?

Salama muodostuu staattisista sähkövarauksista pilvessä, jonka pohja on negatiivisesti varautunut ja yläosa positiivisesti varautunut. Pilven ympärillä oleva ilmakehä toimii eristeenä, mutta kun varaus ylittää ilman kyvyn eristää, syntyy salama. Salamanisku lämmittää ympärillä olevaa ilmaa, ja kuumuus voi kohota 30 000 asteeseen. Se on viisi kertaa niin paljon kuin Auringon pinnalla. Kun ilma kuumenee, se laajenee hyvin nopeasti ja syntyy paineaalto, joka kuullaan ukkosen jyrähdyksenä.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota