Röntgensäteet ratkaisivat 30 000 vuotta vanhan arvoituksen

Muumioitunut karvapallo löytyi Kanadan ikiroudasta useita vuosia sitten. Nyt paleontologit ovat selvittäneet, mitä siihen kätkeytyy.

Napasiiseli

Röntgensäteet paljastivat vankkoja luita 30 000 vuotta vanhasta jääkauden eläimestä.

© Government of Yukon

Legendaarinen kullankaivajien Klondike Luoteis-Kanadassa on jääkaudesta alkaen ollut ikiroudan peitossa.

Ikirouta tekee alueesta aarreaitan. Sieltä löytyy jatkuvasti hyvin säilyneitä jääkauden eläimiä, joissa on jäljellä ihoa, karvoja, kynsiä ja kokonaisia elimiä. Viime vuosina jäästä on putkahtanut esiin muun muassa sudenpentu ja lähes täydellinen villamammutin poikanen.
Yukonin hallinnon paleontologit ovat julkistaneet taas yhden jääkautisen eläinlöydön. Sen löysi eräs kaivostyöläinen jo vuonna 2018, mutta sitä on nyt tutkittu röntgensäteillä, kertoo CBC.

Ensi silmäyksellä möykky vaikuttaa ruskealta kiveltä tai karvapallolta, mutta lähemmässä tarkastelussa piirtyy esiin yksityiskohtia.

"Se ei oikein ole tunnistettavissa ennen kuin näet pienet käpälät ja kynnet, pienen hännän ja sitten korvat", sanoo Yukonin hallinnon paleontologi Grant Zazula CBC:lle.

Zazula halusi tietää lisää karvaisesta eläimestä, koska se asetetaan pian näytteille museoon. Hän vei löydön eläinlääkäri Jess Heathille Whitehorsen kaupunkiin. Tämä teki pikku möykylle röntgentutkimuksen.

Luurakenne oli säilynyt

Jess Heath ei ollut läheskään varma siitä, että röntgensäteet paljastaisivat jotain erityistä, koska muumioituneiden muinaiseläinten luista voi ajan mittaan hävitä kalsiumia ja siksi ne näkyvät kuvissa vain heikosti.

Tällä kertaa oli kuitenkin toisin.

Kuvista eläinlääkäri näki erittäin hyvin säilyneen nuoren napasiiselin vankan luurakenteen. Oravien heimoon kuuluva napasiiseli oli ilmeisesti maannut käpertyneenä horrokseen, kun se kuoli. Kuolinsyytä röntgenkuvat eivät paljastaneet.

Katso tästä röntgenkuvat:

Muumioitunut napasiiseli oli elänyt alkuperäiskansan asuttamassa Tr’ondëk Hwëch’in -territoriossa. Napasiiselit ovat edelleen yleisiä Yukonissa.

Napasiiselit kaivavat maahan pesäkoloja ja viettävät horroksessa jopa kahdeksan kuukautta vuodesta selviytyäkseen ankarassa ilmastossa. Jääkaudelta on säilynyt monia maakoloja, ja napasiiselilöydöt eivät olekaan kovin epätavallisia. Paleontologi Grant Zazula kuitenkin korostaa, että kokonainen napasiiseli on harvinainen.

Zazulan mukaan napasiiselit ovat erityisen kiinnostavia tutkimuskohteita, koska toisin kuin esimerkiksi mammutit ne selviytyivät Yukonissa jääkauden yli.

"Eläimet, joita meillä on täällä nykyään, ovat oikeastaan aika sitkeitä, koska niiden on täytynyt selviytyä lukuisista muutoksista. Tämä on todella tärkeä oppitunti, kun pohditaan, miten ilmastonmuutos vastaisuudessa vaikuttaa näihin eläimiin", Zazula toteaa CBC:lle.