Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Musta öljy

Missä öljy syntyy?

Olen kuullut, että öljyä syntyy vain öljytaskuissa. Mitä ne oikein ovat?

Öljy on syntynyt levien jäännöksistä

Öljy on syntynyt maaperässä eloperäisestä materiaalista, muun muassa levien jäännöksistä. Öljyn syntyprosessi on kuitenkin vaatinut erityisolosuhteet.

Öljyn synty vaatii ensinnäkin sitä, että orgaanista eli eloperäistä ainesta päätyy sedimentteihin hapettomaan ympäristöön. Sedimentti on rapautumisen, eroosion, kulkeutumisen ja kerrostumisen tuloksena maan pinnalle muodostunut kerros maa-ainesta. Jos tässä kerroksessa on happea, paikalla on myös eliöitä, jotka hajottavat orgaanista ainesta, jolloin öljyä ei voi muodostua. Toiseksi eloperäisen materiaalikerroksen pitää joutua sen päälle kasautuvien kerrostumien vuoksi kovaan paineeseen ja altistua korkealle lämpötilalle.

Öljy ja geoterminen gradientti

Geologiassa puhutaan geotermisestä gradientista. Se ilmaisee, miten paljon lämpötila nousee, kun mennään sata metriä syvemmälle Maan sisään. Jotta öljyä voisi muodostua, geotermisen gradientin pitää olla 1,8–5,5 astetta jokaista sataa metriä kohden. Raskasta raakaöljyä esimerkiksi syntyy jo 40 asteen lämpötilassa ja noin tuhannen metrin syvyydessä.

Kun öljyä on muodostunut, se on kevyempää kuin ympärillä olevat maakerrostumat. Siksi öljyä alkaa vähitellen tihkua ylöspäin huokoisiin kivilajeihin. Nykyisin maaperästä porattava raakaöljy on syntynyt miljoonia vuosia sitten.

Öljy. Miten öljyä tuotetaan?

Öljyä tuotetaan poraamalla reikä maaperään ja pumppaamalla öljyä maan pinnalle. Poraaminen voi myös tapahtua merellä porauslautoilla. Maasta pumpattava öljy on raakaöljyä, joka pitää jalostaa öljynjalostamoissa bensiiniksi, dieseliksi ja lämmitysöljyksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota