Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Raaka-aineet

Lähi-idässä oli öljylle suotuisat syntyolot

Suurin osa maailman öljyvaroista on Lähi-idän maissa. Miksi ne ovat kasaantuneet juuri sinne?

Raakaöljy on muodostunut yli 100 miljoonaa vuotta vanhojen kasvien ja levien jäännöksistä. Nykyisen Lähi-idän alueella sijaitsi esihistoriallisena aikana lämmin Tethysmeri, johon joet kuljettivat kasoittain eloperäistä ainesta. Ainekset kasaantuivat meren pohjaan saostumiksi. Saostumat eli sedimentit kasvoivat vain 0,1 millimetriä vuodessa, mutta kun ainesta kerääntyi 10 miljoonan vuoden ajan, syntyi paksuja sedimenttikivilajikerroksia. Ne koostuvat yleensä savi- tai kalkkikivistä tai liuskeista, jotka sisältävät 2–5 prosenttia eloperäistä ainesta. Kun sedimentit hautautuivat yhä uusien kerrostumien alle, niiden lämpötila ja paine nousivat ja eloperäisistä aineista muodostui maakaasua ja raakaöljyä. Sitä paitsi alueen monet geologiset esteet, kuten paksut suolakerrostumat, ovat estäneet öljyä valumasta pois. Kun Tethysmeri kuivui, suurin osa öljystä jäi niin lähelle maanpintaa, että sitä on nykyään helppo hyödyntää. Yllättävää kyllä Persianlahden ympäristössä sanotaan olevan vielä monia suuria öljyesiintymiä, joita ei ole löydetty. Koska siellä on jo ennestään runsaasti öljyntuotantoa, sitä ei ole tutkittu läheskään niin perusteellisesti kuin monia muita maailman alueita.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota