Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

boreplatform, gasafbrændning
Luonto - Raaka-aineet

Miksi öljynporauslautan tornin huipulla palaa tuli?

Olen ihmetellyt sitä, miksi öljynporauslautan tornin huipulla palaa tuli. Eikö siinä kulu kallisarvoista polttoainetta hukkaan?

Öljyesiintymissä on myös kaasua

Esihistoriallisella ajalla kuolleista eläimistä ja kasveista peräisin olevat aineet kasaantuivat muinoin merenpohjaan ja pettyivät erilaisten kerrostumien alle. Korkean paineen ja lämpötilan vaikutuksesta niistä muodostui öljyä ja kaasua. Öljyesiintymässä onkin aina myös jossain määrin kaasua. Uivista porausasemista johdetaan merenpohjaan pora, joka on asennettu toisiinsa liitettyjen putkien kärkeen. Putkia lisätään sitä mukaa kuin poraus etenee.

Porauslautalla poltetaan kaasua

Poran terälaitteistoa viilennetään ja voidellaan putkia pitkin alas pumpattavalla lietemäisellä sekoituksella, joka paluumatkalla kuljettaa pohjasta irrotetun aineksen ylös. Tämän ns. porausmudan avulla voidaan hallita myös öljyn tai kaasun virtaamista esiintymästä, jossa vallitsee kova paine. Kun öljy nousee porausasemalle jopa kilometrien syvyyksistä, paine esiintymässä laskee niin paljon, että sen sisältämä kaasu vapautuu samaan tapaan kuin avatussa pullossa, joka sisältää hiilihappoista virvoitusjuomaa. Jos esiintymässä on kaasua melko vähän, se yleensä poltetaan turvallisuussyistä erityisessä soihtuputkessa. Kaasua voidaan tosin myös käyttää porauslautan energianlähteenä.

Lue myös:

Sommer i Narsaq Grønland
Maaperä

Grönlannin maaperässä piilee radioaktiivisia rikkauksia

5 minuuttia
Deepwater Horizon in flames
Raaka-aineet

Ympäristökatastrofi: Öljy likasi meren

2 minuuttia
Juomakelpoista vettä vain vähän
Raaka-aineet

Juomakelpoista vettä vain vähän

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota