Gulf war

Kahdeksan pahinta öljyhaveria

Eri puolilla maailmaa on tapahtunut satoja onnettomuuksia, joissa säiliöaluksista tai porauslautoilta vuotanut öljy on saastuttanut merta ja rannikkoja. Puhdistustyö on hidasta, ja pahimpien turmien jälkiä siivotaan yhä.

1967: Säiliöalus Torrey Canyon ajoi karille Cornwallin rannikon edustalla Englannissa. Mereen valui 171 miljoonaa litraa öljyä. Yritykset hajottaa öljyä kemikaaleilla johtivat vakaviin ympäristövahinkoihin. Onnettomuuden seurauksena öljysäiliöaluksia koskevia kansainvälisiä säännöksiä uudistettiin.

Torrey Canyon

1978: Tankkeri Amoco Cadiz haaksirikkoutui Ranskan rannikon edustalla. 300 miljoonaa litraa öljyä päätyi saastuttamaan rantoja. Yli 20?000 lintua kuoli öljysaasteisiin ja alueen äyriäiskanta lähes tuhoutui. Kaikista pitkäkestoisista seurauksista ei ole varmuutta vieläkään.

Amoco Cadiz

1979: Öljynporauslautta Ixtoc I räjähti Meksikonlahdella. Vuoto saatiin tukittua vasta 10 kuukauden kuluttua, kun mereen oli päässyt 630 miljoonaa litraa öljyä. Katastrofaalisista mittasuhteista huolimatta onnettomuuden seurauksia ei juuri tutkittu. Suurin osa öljystä painui merenpohjaan. Laajoja rannikkoalueita saastui, ja vieläkin rantahiekan alta löytyy öljyä. Lähes kaikki alueen ravut kuolivat, ja kala- ja osterikannatkin kutistuivat huomattavasti.

Ixtoc I

1979: Kaksi suurta säiliöalusta Atlantic Empress ja Aegean Captain törmäsivät Trinidad ja Tobagon vesillä Karibialla. Atlantic Empress räjähti ja upposi syväänmereen. Laivoista vuoti 396 miljoonaa litraa öljyä, joka ilmeisesti painui pohjaan, koska öljyä ei huuhtoutunut rantaan.

Colliion between Atlantic Empress and Aegean Captain

1989: Exxon Valdez -tankkeri ajoi karille Alaskan etelärannikolla. Öljyä vuoti 41 miljoonaa litraa. Öljyä siivottiin kesinä 1989, 1990 ja 1991, mutta vielä 2009 rannoilla oli muun muassa hiekan alla arviolta kolme miljoonaa litraa öljyä. Öljy on yhä yhtä myrkyllistä kuin vuonna 1989.

Exxon Valdez

1991: Persianlahden sodassa öljynporauslaitteita tuhoutui ja mereen pääsi valtavia määriä öljyä. Persianlahteen virtasi ainakin 1,4 miljardia litraa öljyä. Puolet siitä haihtui nopeasti, mutta suuret alueet jäivät 10–15 sentin paksuisen öljytahman alle. Rantojen marskimaalla on yhä paljon öljyä, jonka hajoaminen kestää vuosikymmeniä.

2002: Prestige-säiliöalus joutui onnettomuuteen Espanjan rannikolla, ja mereen pääsi 88 miljoonaa litraa öljyä. Tuhat kilometriä rantaviivaa saastui, ainakin 115?000 lintua kuoli ja merilintujen kannat romahtivat. Monet alueen kalastajista, jotka osallistuivat rantojen puhdistustöihin, kärsivät hengityselinvaivoista vielä 2009.

cleaning up after Prestige

2010: Syvänmeren pohjasta öljyä poraavalla lautalla Meksikonlahdella sattui onnettomuus, ja ainakin 780 miljoonaa litraa öljyä purkautui mereen. Öljylautta on hajonnut, mutta joulukuussa 2010 suuret alueet merenpohjassa olivat öljyn peitossa. Korallit sekä kala- ja rapukannat ovat kärsineet ilmeisesti pitkäkestoisia vahinkoja.

deepwater horizon leak