Juomakelpoista vettä vain vähän

Puhtaasta juomavedestä on pulaa. Miten paljon vettä maapallolla oiken on? Ja miten suuri osa vedestä on juomakelpoista?

Juomakelpoista vettä vain vähän
© Photo by Matt Hardy on Unsplash

Valtameren rannikolla tulee tunne, että maapallolla vettä on loputtomasti. Todellisuudessa planeetallamme on kuitenkin vähemmän vettä kuin äkkiseltään näyttää.

Jos kuvitellaan, että maapallolla oleva vesimäärä muodostaisi suuren pallon, ks. kartta, niin tämän pallon halkaisija olisi pienempi kuin 1400 kilometriä. Vesipalloon on laskettu mukaan kaikki maapallolla esiintyvä vesi, siis sekä valtameret, järvet, joet, pohjavedet että lumeen ja jäähän sekä ilmakehään sitoutununeet vesimäärät.

Valitettavasti ainoastaan murto-osaa tähän palloon mahtuvasta vesimäärästä voidaan käyttää juomavetenä, sillä suurin osa siitä on suolaista vettä. Jos muodostettaisiin vastaava pallo maapallolla olevasta makeasta vedestä, pallon halkaisija olisi vain vaivaiset 62 kilometriä. Makeanveden pallo on niin pieni, että se ei näkyisi alla olevan piirroksen mittakaavassa laisinkaan. J

uomavesi on kuitenkin uusiutuva luonnonvara. Luonnon kiertokulun ansiosta sateet ja haihtuminen luovat uusia makean veden varastoja. Juomavedestä on kuitenkin jo nyt pulaa. Pohjaveden pinta laskee ja maailman väestö lisääntyy. Lisäksi veden saastuminen ja puutteellinen hygienia aiheuttavat monin paikoin ongelmia. Erityisesti Afrikassa ja Lähi-idässä puhdas juomavesi on kortilla, ja ongelma tuntuu vain pahentuvan.

YK:n tekemien ennusteiden mukaan jo niinkin pian kuin vuonna 2025 puhtaan juomaveden hankkiminen puolelle maailman väestöstä tuottaa ongelmia. Yksi mahdollisuus juomaveden hankkimiseksi on suolan poistaminen merivedestä. Nykymenetelmin se on kuitenkin kallista, joten siitä ei ole patenttiratkaisuksi.