Shutterstock

Pyöriikö hirmumyrsky aina samaan suuntaan?

Satelliittikuvista on helppo havaita, että pilvet kiertävät hirmumyrskyn silmää. Onko kiertosuunta aina sama?

Hirmumyrskyn syntyessä ilmaa virtaa korkeamman paineen alueelta kohti matalamman paineen aluetta. Myrskymatalassa tuulee pohjoisella pallonpuoliskolla aina vastapäivään – ja eteläisellä pallonpuoliskolla myötäpäivään.

Syynä on se, että ilma virtaa kierteisesti kohti laajan matalapaineen keskusta Maan pyörimisliikkeeseen liittyvän coriolisilmiön myötä.

Jos maapallo ei pyörisi ja vain paine-ero vaikuttaisi, tuulisi suoraan matalapaineen keskustaan.

Coriolisilmiön vuoksi liikerata kaareutuu päiväntasaajan pohjoispuolella oikealle ja eteläpuolella vasemmalle. Useimmissa tapauksissa kaareutuminen on minimaalista, mutta pitkillä etäisyyksillä se tulee ajan mittaan selvästi esiin.

Kitka luo kierteitä

Pohjoisella pallonpuoliskolla ilmahiukkanen liikkuu siis kohti matalapaineen keskusta kiertäen oikealle. Kaartoliike jatkuu, kunnes paine-ero ja coriolisvaikutus ovat tasapainossa.

Ihanneolosuhteissa ilmahiukkanen päätyy kiertämään myrskyn silmää. Koska tuulta jarruttaa kitka eli maan- ja merenpinnan hankaus, hiukkanen käytännössä pyörteilee matalan keskusta kohti.

Coriolisilmiö vaikuttaa Maassa kaikkialla muualla kuin päiväntasaajalla suuren mittakaavan liikkeeseen.

Maapallon pyöriminen saa ilmamassat matalapaineessa pyörimään pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään ja eteläisellä myötäpäivään.

© Shutterstock