Tyhjästä ei synny mitään
Sitä mukaa kuin mikroskoopit kehittyivät, selvisi, että mikään ei voi syntyä täysin tyhjästä.
Rotat vilistivät jätekasoihin yöaikaan, ja kärpäset lensivät suristen laskemaan muniaan pilaantuneeseen lihaan, missä munista kehittyi toukkia ja taas uusia kärpäsiä.
Kun yhtäkkiä huomaa omassa kodissaan hedelmän olevan banaanikärpästen vallassa, näky houkuttelee uskomaan spontaaniin sikiämiseen, mutta kannattaa kuitenkin katsoa tarkemmin ympärilleen.
Mistä banaanikärpäset tulevat?
Kesä on banaanikärpästen aikaa, ja etenkin loppukesästä lämpötilan ollessa korkeimmillaan nämä pienet tyrannit valtaavat keittiösi.
Banaanikärpäsiä kutsutaan myös hedelmäkärpäsiksi. Hedelmien lisäksi niitä vetävät puoleensa muun muassa etikka ja viini.
Banaanikärpäset ovat niin pieniä, että ihminen harvoin huomaa niiden lentävän ohitseen ylikypsän hedelmän tuoksun houkuttamana. Kärpänen laskee munansa ja katoaa jälleen.
Lue myös: HYÖNTEISET
Kärpäsen munia on myös voinut tulla kotiin kaupasta ostettujen hedelmien mukana. Niitä ei näe, ellei katso mikroskoopilla, mutta muutaman päivän kuluttua kotona vilisee banaanikärpäsiä.
Jos haluat eroon pikku kiusankappaleista, tässä on yksinkertainen neuvo: laita hedelmät jääkaappiin. Banaanikärpäset eivät nimittäin pidä kylmästä.
Miten banaanikärpäsistä pääsee eroon?
Kun lämpötila syksyn tullen laskee, myös banaanikärpäset katoavat. Ne eivät nimittäin pidä kylmästä.
Jos haluat päästä eroon pienistä kiusankappaleista, laita ensiksi kaikki hedelmät ja muut banaanikärpäsiä houkuttavat ruoka-aineet jääkaappiin.
Lue myös: Suomen hämähäkit
Kun kaikki banaanikärpäsiä houkuttavat aineet ovat jääkaapissa, tarvitset etikkaa ja astianpesuainetta.
Kaada kulhoon etikkaa ja hieman astianpesuainetta. Banaanikärpäset pitävät etikasta, joten sen tuoksu vetää ne kulhoon. Astianpesuaineen vuoksi nesteen pintajännite muuttuu, jolloin banaanikärpäset eivät enää pääse pois astiasta.