Shutterstock
Öljypalmun hedelmiä

Palmuöljy - mitä palmuöljy on? Ja miten sitä tuotetaan?

Onko palmuöljy hyvää vai pahaa? Pitäisikö palmuöljyä välttää, ja onko se ylipäänsä mahdollista? Tästä voit lukea siitä, miten palmuöljyä valmistetaan, miksi monet pitävät palmuöljyä haitallisena ja miten siitä yritetään tehdä ympäristölle parempaa.

Mitä palmuöljy on?

Palmuöljy on kasviöljyä, jota saadaan öljypalmun hedelmistä.

Viimeisten 100 vuoden aikana palmuöljy on kehittynyt vähäisestä peltometsänviljelyn tuotteesta yhdeksi maailman tärkeimmistä kasviöljyistä. Tämä johtuu etenkin siitä, että palmuöljyä käytetään monenlaisissa tuotteissa.

Palmuöljyä on esimerkiksi näissä tuotteissa:

  • Uppopaistoöljy (etenkin Aasiassa ja Afrikassa)
  • Maapähkinävoi ja suklaalevitteet
  • Suklaa
  • Leipä ja muut viljatuotteet
  • Pikanuudelit
  • Steariinikynttilät
  • Sampoot, saippuat ja pesuaineet
  • Huulipuna ja ihonhoitotuotteet
  • Hammastahnat
  • Partavaahdot
  • Biopolttoaineet

Vaikka palmuöljyllä on paljon käyttökohteita, sen raaka-aineen tuotanto aiheuttaa paljon haittoja.

Suuret alueet metsää ja sademetsää on kaadettu, jotta on saatu tilaa öljypalmuplantaaseille, ja metsänhakkuut jatkuvat monissa maissa. Monien eläinten elinalueet ovat kadonneet, mikä tuhoaa ekosysteemejä ja luonnon monimuotoisuutta.

Lisäksi kaadettu metsä on aiemmin imenyt suuria määriä hiilidioksidia, joten sen häviäminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Öljypalmuplantaaseja on monissa maissa, esimerkiksi Brasiliassa, Malesiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Kamerunissa, Nigeriassa ja Ghanassa.

Maailman johtava palmuöljyn tuottaja on Indonesia, jonka tuotantotavoite esimerkiksi vuonna 2020 oli 40 miljoonaa tonnia.

Palmuöljyn kokonaistuotanto vuonna 2020 oli Yhdysvaltojen maatalousministeriön USDA:n mukaan. hieman yli 75 miljoonaa tonnia.

Öljypalmuplantaasi sademetsässä

Öljypalmuplantaasi trooppisen sademetsän liepeillä. Afrikanöljypalmu viihtyy hyvin kosteassa maaperässä.

© Shutterstock

Miten palmuöljyä tuotetaan?

Yleisin palmulaji, josta palmuöljyä saadaan, on afrikanöljypalmu (Elaeis guineensis Jacq.), joka viihtyy parhaiten kosteassa maaperässä.

Öljypalmu voi kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi, ja siihen syntyy 1 500-2 000 hedelmän terttuja.

Jokainen terttu voi painaa jopa 50 kiloa, ja istutuksen jälkeen ensimmäinen sato saadaan 2-4 vuoden kuluttua.

Raakapalmuöljyä (crude palm oil, CPO), punaista palmuöljyä ja palmurasvaa saadaan hedelmän mallosta eli oranssista mesokarpista.

Palmuydinöljyä (palm kernel oil, PKO) sitä vastoin saadaan hedelmän valkoisesta ytimestä.

Palmuöljyn arvioidaan muodostavan noin 10-15 prosenttia hedelmän painosta.

Öljypalmun hedelmä halkaistuna

Öljypalmun hedelmä halkaistuna. Eksokarppi on kuorikerros, mesokarppi välissä oleva oranssi malto, ja keskellä on hedelmän valkoinen ydin.

© Shutterstock

Palmuöljyä on vaikea korvata

Jos palmuöljy kiellettäisiin, seuraukset voisivat olla moninaiset.

Palmuöljy olisi korvattava jollain ja muiden öljyjen, kuten rapsin, soijan, auringonkukkien tai karitevoin, tuotantoa olisi lisättävä merkittävästi.

Muutos voisi kasvattaa ympäristöön kohdistuvia paineita, koska öljypalmu on eniten öljyä suhteessa maapinta-alaan tuottava öljykasvi.

Öljypalmun kasvatuksen kieltäminen veisi myös monilta pieniltä yhteisöiltä elinkeinon.

Siksi etsitään keinoja, jolla palmuöljyn tuotannosta voitaisiin saada kestävämpää.

Palmuöljyille myönnetään sertifikaatteja erilaisilla kestävyyskriteereillä tai pyritään käyttämään sen tuotannossa syntyvät sivutuotteet ja jäte teollisuuden energialähteenä.

Palmubiomassaa voidaan käyttää energiantuotannossa, kun sitä muunnetaan esimerkiksi pyrolyysilla (kuivatislauksella): kaasuttamalla, hiilestämällä tai nesteyttämällä.

Wageningenin yliopiston ja kansainvälisen Karjantutkimuslaitoksen tutkijat kehittävät myös tapoja optimoida plantaaseja niin, että öljyä saataisiin hehtaarilta enemmän.

Heidän tutkimuksessaan mainitaan, että 40 prosenttia maailman tuotannosta on peräisin pieniltä plantaaseilta, ja jos sato optimoidaan, voidaan estää 4-6 miljoonan hehtaarin raivaaminen uusiksi öljypalmuplantaaseiksi.

Tutkijat perehtyvät myös hydrogeneroiduista kasviöljyistä tehtyjen biopolttoaineiden ilmastovaikutuksiin. Yksi niistä on HVO100, jota voidaan valmista palmuöljystä, rapsiöljystä, auringonkukkaöljystä, teurasjätteesta ja mäntyöljystä.

Öljypalmuplantaasi

Öljypalmuplantaasi maasta katsottuna. Kuvassa näkyy, miten väljästi palmut kasvavat.

© Shutterstock

Onko palmuöljy terveellistä?

Palmuöljy on olennaisesti pahempi asia ilmastolle kuin keholle.

Vuonna 2018 useat asiantuntijat kokoontuivat Madridiin selvittämään palmuöljyn etuja ja haittoja.

Asiantuntijaryhmän mukaan:

  • Kohtuullinen palmuöljyn käyttö osana normaalia, terveellistä ruokavaliota ei aiheuta terveysvaaraa
  • Palmuöljy ei lisää syövän riskiä.

Yksi palmuöljyn suurista terveyshyödyistä on se, että se on huoneenlämmössä jotakuinkin kiinteää. Siksi öljyyn ei tarvitse (hydrogenointi-nimisessä prosessissa) lisätä vetyä, jotta sitä voidaan käyttää margariinin tapaan. Tämä poistaa yhtälöstä epäterveellisen transrasvan.

Palmuöljy on kuitenkin kiinteää huoneenlämmössä siksi, että se sisältää suhteellisen paljon tyydyttyneitä rasvahappoja – noin 50 prosenttia. Se on parempi valinta kuin palmuydinöljy tai kookosöljy, joissa kummassakin tyydyttyneitä rasvahappoja on noin 85 prosenttia. Oliiviöljyssä niitä on silti merkittävästi vähemmän, vain 14 prosenttia.

Tyydyttyneet rasvahapot aiheuttavat korkeita kolesteroliarvoja, ja niiden epäillään lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Palmuöljy sisältää myös tärkeitä antioksidantteja, jotka ehkäisevät haitallisten aineiden kasaantumista kehoon. Siinä on erityisen runsaasti E-vitamiinia, joka on tärkeä immuunijärjestelmälle ja solujen kyvylle viestiä keskenään.

Ruokalusikallinen palmuöljyä sisältää:

  • Kaloreita: 120 kcal
  • Proteiineja: 0 grammaa
  • Rasvaa: 14 grammaa
  • Hiilihydraatteja: 0 grammaa
  • Kuituja: 0 grammaa
  • Sokeria: 0 grammaa