Onko Pohjois-Euroopassa törmäyskraattereita?

Onko meidän leveysasteillamme jälkiä asteroidien törmäyskraattereista?

© Shutterstock

Euroopan suurin törmäyskraatteri sijaitsee Keski-Ruotsissa Taalainmaalla. Siljanin rengas on leveydeltään 52 kilometriä ja se on nimensä mukaisesti ympyrän muotoinen.

Siljanin renkaan reunat näkyvät maisemassa painaumana, ja nykyisin kraatterin ympärillä on järviä.

Kraatterin synnyttäneen asteroidin halkaisija oli noin viisi kilometriä ja se iskeytyi Maahan noin 377 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat ovat yhdistäneet asteroidin samaan aikaan Maassa koettuun joukkotuhoon.

Lajien sukupuutto tapahtui kuitenkin pidemmän ajan kuluessa, ehkä jopa 25 miljoonan vuoden aikana, joten isku oli todennäköisesti vain yksi siihen johtaneista syistä.

Siljanin renkaan synnyttäneen asteroidin törmäyksen seurauksia ei voida siksi suoraan verrata 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneeseen katastrofiin. Tuolloin Maahan iskeytyi asteroidi, jonka halkaisija oli 10–15 kilometriä, minkä seurauksena dinosaurukset katosivat.

Mikrobit hyötyivät törmäyksestä

Ruotsin keskiosiin osuneen asteroidin törmäys itse asiassa suosi joitakin elämänmuotoja. Syvälle maan pinnan alla törmäys synnytti halkeamia, joista tuli sienten ja mikro-organismien elinpaikka.

© Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory

Tutkijat ovat löytäneet yli 500 metrin syvyydestä Siljanin renkaan alta mikrobifossiileja, jotka elivät vähähappisissa olosuhteissa ja tuottivat aineenvaihduntansa tuloksena metaania.

Euroopan suurin kraatterijärvi puolestaan sijaitsee Suomessa. Lappajärven synnytti halkaisijaltaan noin 1,5 kilometriä suuri kappale, joka iskeytyi Maanah noin 78 miljoonaa vuotta sitten. Lappajärven pituus on 24 kilometriä ja leveys 12 kilometriä.

5 kilometriä halkaisijaltaan ollut asteroidi iskeytyi Maahan 377 miljoonaa vuotta sitten ja loi 52 kilometriä leveän Siljanin renkaan. Se kuuluu maailman 15 suurimman törmäyskraatterin joukkoon.