Luut pantiin tietokonekuvaukseen
Tutkijat ovat antaneet muinaislinnulle tieteellisen nimen Cratonavis zhui. Sen kivettynyt luuranko löydettiin Pohjois-Kiinasta samoilta seuduilta, mistä on aikaisemmin kaivettu esiin höyhenpeitteisten hirmuliskojen ja varhaisten lintujen jäännöksiä.
Muinaislinnun luut tutkittiin tarkkaan tietokonekuvantamalla, ja tulosten perusteella tutkijat luonnostelivat, millainen pääkallo linnulla on ollut. Kallo on lähes samanlainen kuin monilla hirmuliskoilla, muun muassa Tyrannosaurus rexillä. Hirmuliskomainen kallo yllätti tutkijat, sillä eläimen vartalo on hyvin samanlainen kuin linnuilla.
"Kallon alkukantaiset piirteet viittaavat siihen, että Cratonavis ja useimmat muut liitukauden linnut eivät pystyneet liikuttamaan ylänokkaansa riippumatta pääkopasta ja alaleuasta", tutkimuksen johtaja Kiinan tiedeakatemian paleontologi Li Zhiheng kertoo lehdistötiedotteessa.
Monta eroa nykylintuihin
Luurankonsa perusteella Cratonavis sijoittuu anatomialtaan pitkäkaulaisen Archaeopteryx-liskolinnun ja muiden muinaislintujen välimaastoon, vaikka sillä on myös nykylinnuilla tavattavia piirteitä.
Toisin kuin nykylinnuilla Cratonavis zhuilla oli muun muassa poikkeukselliset pitkät olkaluut ja huomattavan pitkä luu jalassa. Tutkijat uskovatkin, että se edustaa keskeistä kehitysvaihetta lintujen evoluutiossa.