Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Volcano, Yellowstone National Park
Luonto

Miten paljon tuhoa supertulivuori aiheuttaa?

Yellowstonen kansallispuiston alla oleva supertulivuori purkautuu ennen pitkää. Kuinka suuren alueen purkaus tuhoaa?

Supertulivuoren purkausvoimaluku VEI (Volcanic Explosivity Index) on 8 eli suurin mahdollinen. VEI perustuu purkauksessa vapautuvan aineen määrään. Se voi singota ilmaan yli 1?000 kuutiokilometriä tuhkaa. Usein purkautuvien tulivuortenVEI jää yleensä 2:sta 3:een.

Supertulivuorten purkauksia sattuu keskimäärin kerran 100?000 vuodessa. Yksi voimakkaimmista tunnetuista tapahtui 74?000 vuotta sitten Sumatrassa, kun Toba syöksi ilmaan noin 2?500 kuutiokilometriä tuhkaa.

Cross section of a volcano

Toinen tunnettu supertulivuori sijaitsee Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa. Se purkautuu yleensä noin 700?000 välein – viimeksi 640 ?000 vuotta sitten.

Jos Yellowstonen supertulivuori purkautuisi, räjähdys ja tuhkalaskeuma tuhoaisivat tai tekisivät elinkelvottomaksi Yhdysvaltojen kokoisen alueen. Ilmakehään vapautuneet kaasut ja tuhka vähentäisivät auringonvalon pääsyä maan pinnalle, mikä alentaisi koko maapallon lämpötilaa.

Map of USA

Esimerkiksi Toban purkaus laski lämpötilaa 3–5 astetta. Ihmisen olemassaolo oli tuolloin vaakalaudalla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota