Missä on pohjoisin toimiva tulivuori?

Islanti on vulkaanisesti aktiivinen maa. Onko tulivuorenpurkaus mahdollinen muualla Pohjolassa?

© Shutterstock

Norja voi ylpeillä maailman pohjoisimmalla toimivalla tulivuorella. Se on Beerenberg Norjanmeressä sijaitsevassa Jan Mayenin saaressa.

Lisäksi tämä 2 277 metriä korkea vuori on Pohjolan ainoa aktiivinen tulivuori Islannin ulkopuolella.

Beerenbergiä pidettiin pitkään sammuneena, sillä se oli osoittanut vain mitättömiä elon merkkejä vuosien 1650 ja 1851 välillä. Siksi 20. syyskuuta 1970 alkanut purkaus tuli tutkijoillekin yllätyksenä.

Lokakuun 3. päivänä Beerenberg alkoi purkautua toisen kerran. Marraskuun puolelle jatkuneessa purkauksessa syntyi neljä kilometriä leveä laavavirta, joka ulottui mereen asti. Sen seurauksena saaren pinta-ala kasvoi neljä neliökilometriä.

Beerenberg purkautui viimeksi tammikuussa 1985 alle kahden vuorokauden ajan. Tässä ajassa se ehti sylkeä sisuksistaan seitsemän miljoonaa kuutiometriä laavaa.

Tulivuori loi saaren

Jan Mayen on vulkaaninen saari. Toisin sanoen Beerenbergin purkaukset ovat muodostaneet sen. Jan Mayen voi saada naapurin.

Jan Mayenin läheltä on paikannettu vain 20 metrin syvyydestä vedenalainen tulivuori. Kun se purkautuu, syntyy todennäköisesti saari.

Tulivuori Beerenberg sijaitsee kaukana mantereesta Norjanmeressä Jan Mayenin saaressa.

© Shutterstock

Norjan alueella on Beerenbergin lisäksi kolme muuta merenpinnan yläpuolelle kohoavaa tulivuorta: Olavtoppen, Lars Christensentoppen ja Sverrefjellet. Ne ovat kuitenkin sammuneita.