Minkä maan aikaa Antarktiksessa noudatetaan?

Onko todella niin, että Antarktikselle ei ole määritetty omaa aikavyöhykettä?

Antartica

Asia on juuri näin: Antarktiksessa ei ole yhtä ainoaa virallista aikaa. Koska mantereella ei ole pysyvää asutusta, siellä tilapäisesti oleskelevat ja työskentelevät ihmiset noudattavat käytännöllisyyssyistä yleensä sen maan aikaa, jolle heidän tukikohtansa kuuluu.

Etelänavalla sijaitsevalla Amundsenin–Scottin asemalla noudatetaan Uuden-Seelannin aikaa, sillä sen huoltokuljetukset hoidetaan Christchurchistä Uudesta-Seelannista. Koska Antarktiksessa eletään muun muassa Chilen, Etelä-Afrikan, Australian ja Venäjän ajassa, tutkimusasemien olisi hankala pitää yhteyttä toisiinsa, ellei käytössä olisi myös koordinoitu yleisaika, UTC, jota ennen vanhaan vastasi Greenwichin aika, GMT. Onkin sovittu, että sitä käytetään kaikessa keskinäisessä viestinnässä ja asiapapereissa.

Antarktis voitaisiin haluttaessa jakaa aikavyöhykkeisiin muiden maanosien tavoin. Niiden määrittäminen ei ole kuitenkaan kovin tarkoituksenmukaista lähellä etelänapaa, jossa pituuspiirit kohtaavat. Napaseudulla yön ja päivän ja vuorokaudenajan välinen suhde hämärtyy, kun puolen vuoden valoisaa aikaa seuraa puoli vuotta kestävä kaamos. Kaiken lisäksi asia koskee hyvin pientä ihmisjoukkoa.

Lue lisää aikavyöhykkeistä.