Miksi koirat kallistavat päätään?

Kun puhun koiralleni, se katsoo minua ja kallistaa päätään. Yrittääkö se ymmärtää, mitä tarkoitan vai miksi se kallistaa päätään?

© Mary Swift/Shutterstock

Moni koiranomistaja on varmasti huomannut koiran kallistavan päätään, kun siltä kysytään esimerkiksi, haluaako se lähteä ulos, saada namin tai leikkiä pallolla.

Unkarilaisen tutkijaryhmän mukaan pään kallistaminen on osoitus lisääntyneestä tarkkaavaisuudesta ja ihmisen puheesta tunnistettavien sanojen käsittelystä koiran aivoissa.

Tyypillistä koulutetuille koirille

Tutkijat analysoivat 40 koiran pään kallistumista, kun niiden omistajat pyysivät niitä etsimään tutun lelun. Tutkimus osoitti, että lelunsa nimen oppineet koirat kallistivat päätään muita todennäköisemmin.

Koirat, jotka oli koulutettu tunnistamaan lelun nimi, kallistivat päätään 43 prosentissa tapauksista, joissa niiden omistajat mainitsivat lelun nimen, kun taas koirilla, jotka eivät olleet oppineet lelun nimeä, näin tapahtui vain kahdessa prosentissa tapauksista.

Johtopäätöksenä oli siis, että koirat kallistavat päätään tunnistaessaan ja käsitellessään niille relevanttia ja merkityksellistä tietoa.

Pään liike voi johtua siitä, että ihmisen aivojen tavoin koiran aivot koostuvat kahdesta aivopuoliskosta, jotka käsittelevät eri syötteitä. Tutkijat olettavatkin, että tutut sanat stimuloivat toista aivopuoliskoa enemmän kuin toista, mikä saa koiran kallistamaan päätään.