Miksi jäätyneet järvet laulavat?

Kun kunnon talvena pääsee järven jäälle luistelemaan, jäästä kuuluu ääniä, kuin laserpistoolin ammuskelua tai valaan laulua. Mitä nämä äänet ovat, ja miten ne syntyvät?

© Shutterstock

Ajoittain vaikuttaa siltä, että jäätynyt järvi laulaa. Todellisuudessa ääni on lähtöisin jään repeämistä.

Repeämät ovat jään keino vapauttaa energia ja jännitykset, jotka syntyvät, kun nouseva ja laskeva lämpötila saa jään laajenemaan ja taas vetäytymään kasaan.

Kun energia vapautuu jään halkeillessa, jää värähtelee ja värähdykset leviävät yllä olevaan ilman ääninä. Jos jäässä samanaikaisesti haarautuu useita halkeamia, ääni voi muistuttaa kokonaista sävelten sinfoniaa.

Halkeaminen kuulostaa laserpistoolilta

Järvi laulaa etenkin, jos sillä on riittävästi kokoa. Jos järven pinta-ala on yli 10 000 m2, on todennäköisempää, että jäässä leviää yhtaikaa useita railojärjestelmiä.

Jään laulua on kuvattu ääneksi, jonka "laserpistooli synnyttää piirretyssä filmissä”, tai joka kuuluu, ”kun seisoo raiteiden vieressä ja juna on tulossa”, tai jonka aiheuttaa ”suuri ja ohut, värähtelevä metallilevy”.

Lämpötilan muutokset puristavat jäätä

Jäähän syntyy halkeamia, koska paine muuttuu lämpötilan muutosten saadessa jään vetäytymään kasaan ja taas laajenemaan.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Jäätymispisteessä suuri tilavuus

Veden lämmitessä 0-asteisesta 4-asteiseksi sen tilavuus pienenee. Tilavuus on pienimmillään ja tiheys suurimmillaan 4 asteessa, jonka jälkeen tilavuus alkaa taas kasvaa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Jäähtyminen vetää jäätä kasaan

Lämpötilan laskiessa nollan alapuolelle jään tiheys kasvaa ja se vetäytyy kasaan. Kun jäästä lisäksi tulee jäykempää, halkeamia syntyy helpommin.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Lämpö tekee järvestä liian pienen

Kun jää lämpenee keväällä tai lämpimänä talvipäivänä, se laajenee ja järvestä tulee ikään kuin liian pieni jäälle, joka sopeutuu tilanteeseen halkeilemalla.

Äänet ovat niin erikoisia, että taiteilija Marc Namblard on julkaissut niistä CD:n, jonka hän on omistanut Ranskassa sijaitsevalle Pierre-Percée-järvelle.

LUE MYÖS: Saimaa ja neljä muuta Suomen suurinta järveä

Jää laulaa aamuin ja illoin

Koska jää laulaa pääasiassa lämpötilan vaihteluiden vuoksi, aamu ja ilta ovat hyviä ajankohtia jäiden soiton kuuntelemiseen. Tuolloin lämpötila muuttuu nopeimmin.

Laulu kuuluu erityisen selkeästi keväällä, kun öisin on kylmää mutta aurinko paistaa päivisin korkealta taivaalta.

Railot eivät välttämättä ole merkki vaarasta, koska niitä voi syntyä, vaikka jää edelleen kantaa. Tarkista kuitenkin jään kantavuus ennen kuin uskaltaudut ulkoilemaan luonnon suuren, jäisen kaiuttimen päälle.

VIDEO: Kuuntele laulavaa jäätynyttä järveä. Parhaan elämyksen saat kuulokkeilla.

Tämä laulava järvi sijaitsee Grundtjärnin lähellä Pohjois-Ruotsissa. Video: Jonna Jinton.