Kim Taylor/NaturePL

Miksi hyönteiset surisevat?

Hyönteisten surina on varma kesän merkki. Millä tavalla hyönteiset synnyttävät ääntä? Ja miksi niiden äänet ovat erilaisia?

Useimmat lentävät hyönteiset synnyttävät surisevan äänensä liikuttamalla siipiään. Osalla lajeista värähtely leviää koko vartaloon ja saa ulkoisen tukirangan resonoimaan ja vahvistamaan ääntä.

Pienillä hyönteisillä, kuten surviaissääskillä, siivet voivat lyödä 1 000 kertaa sekunnissa ja aiheuttaa korkean äänen. Kookkaammat hyönteiset tuottavat matalampaa ja voimakkaampaa pörinää. Esimerkiksi herhiläinen räpyttää siipiään vain 100 kertaa sekunnissa.

Hyönteisten surina on siis yleensä siiveniskujen sivutuote toisin kuin ne kovemmat äänet, joita etenkin heinäsirkat ja kaskaat synnyttävät.

Osa hyönteisistä kykenee säätelemään siipiensä lyöntinopeutta ja vaikuttamaan näin äänen laatuun taajuutta muuttamalla.

Harmiton kärpänen surisee kuin mehiläinen

Kukkakärpäset muistuttavat pistiäisiä, ja ampiaismainen ulkonäkö on niiden suojakeino. Englantilaisen Leedsin yliopiston biologit havaitsivat vuonna 2016, että harhautus on vielä täydellisempi.

Vertailemalla 13:a kukkakärpäslajia ja yhdeksää ampiais- ja mehiläislajia tutkijat saivat selville, että tuntiessaan olonsa uhatuksi kukkakärpänen synnyttää samanlaista ääntä kuin äkäinen kimalainen.

Hyönteisten äänivirtuoosit

Hyönteiset voivat synnyttää taiturimaisesti ääntä käyttämällä eri ruumiinosia instrumentteina.

© Shutterstock

1. Kaskas rummuttaa

Kaskas saa aikaan nukkumista häiritsevän sirityksensä kahdella kaarevalla iholevyllä. Niihin liittyvien lihasten liikuttamana ne värähtelevät kuin rummun kalvo.

© Shutterstock

2. Heinäsirkka soittaa viulua

Heinäsirkka tuottaa ääntä hieromalla takaraajojaan peitinsiipien reunaa vasten. Monien lajien jousikonsertista voi jäädä ihmiseltä osa kuulematta, koska äänet ovat niin korkeita.

© Shutterstock

3. Sirkka vinguttaa sahaa

Kun sirkka hankaa sahalaitaisia peitinsiipiään vastakkain, syntyy siritystä. Koiraat intoutuvat usein pitämään kovaa sirinää onnistuneen parittelun jälkeen.