Mikromaailma: Nokkosen lehtiä vai tarranauhaa?

Läheltä ehkä näkee tarkasti, mutta yksityiskohdat voivat hämärtää kokonaisuuden. Tuttukin kohde voi olla vaikea tunnistaa, kun sitä kuvataan tarpeeksi isolla suurennoksella. Osaatko sinä sanoa, mitä näissä elektronimikroskoopin kuvissa on?

© Liz Hirst/Wellcome Images

Nokkosen lehtiä ja varsia peittävät poltinkarvat ovat lähietäisyydeltä häijyn näköisiä.

Karvat ovat ohuita piiseinäisiä putkia, joiden kärki murtuu jo heikosta kosketuksesta.

Murtuneen poltinkarvan pää on terävä kuin katkaistu pullonkaula ja se tunkeutuu ihoon helposti.

Samalla karvasta vapautuu haavaan polttavaa nestettä, joka voi saada ihon kirvelemään pitkään.

Ihoon syntyy myös pieniä kuplamaisia rakkoja. Nokkosen myrkky sisältää muun muassa seroniinia ja histamiinia, joista jälkimmäinen voi synnyttää ihottumaa ärsytyskohtaan.

Poltteen aiheuttaja on muurahaishappo.

TARJOUS SINULLE: Tutustu mikroskooppiseen maailmaan

Sinulla on 5 miljoonaa ihohuokosta, kärpäsellä on 4 000 linssiä joka silmässä ja näyttö, jota tuijotat, koostuu yli 3 miljoonasta pienestä punaisesta, vihreästä ja sinisestä lampusta. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden, saat wifi-mikroskoopin, jolla näet ne kaikki.

Mutta pidä kiirettä, sillä mikroskoopit loppuvat pian!

© Shutterstock

Elektronisuihku näkee

Elektronimikroskooppi käyttää näkyvän valon sijaan elektronisuihkua, jonka aallonpituus on paljon lyhyempi kuin valon. Siksi se erottaa pienemmät yksityiskohdat kuin valomikroskooppi. Suurennos voi olla monimiljoonakertainen.

Läpäisyelektronimikroskoopissa (TEM) elektronisuihku kulkee näytteen läpi ja kuva muodostuu näytteen läpi kulkeneista elektroneista. Pyyhkäisyelektronimikroskoopissa (SEM) puolestaan kuva muodostetaan näytteen pinnasta siroavien elektronien avulla.