© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA

Mikromaailma: Limasientä vai hammasmätää?

Läheltä ehkä näkee tarkasti, mutta yksityiskohdat voivat hämärtää kokonaisuuden. Tuttukin kohde voi olla vaikea tunnistaa, kun sitä kuvataan tarpeeksi isolla suurennoksella. Osaatko sinä sanoa, mitä näissä elektronimikroskoopin kuvissa on?

torstai 1. marraskuuta 2018 teksti Stine Overbye

Keskiajalla värikkäitä limasieniä luultiin taivaalta pudonneiden tähtien jäännöksiksi. Niillä uskottiin myös olevan maagisia ominaisuuksia.

Kuvan nuijamaiset oliot ovat sporangioita eli itiöpesäkkeitä, joissa limasienen itiöt kehittyvät. Itiöistä kehittyy limakko eli solulimamöykky, joka liikkuu hitaasti ryömien maata pitkin. 

Limakot voivat olla erivärisiä. Vaikka limasieni on ollut tieteelle tuttu jo vuosisatoja, sitä ei vieläkään oikein osata luokitella. 

Nimestään huolimatta limasieni ei ole sieni, vaikkakin se lisääntyy samalla tavalla. Se on ajoittain myös määritelty eläimeksi ja kasviksi, mutta nykykäsityksen mukaan se ei ole kumpaakaan.

Nykyisellään limasienet sijoitetaan biologisessa luokittelussa alkueliöihin. Se on eräänlainen kaatoluokka, jossa ovat eliöt, jotka eivät ole kasveja, sieniä eivätkä eläimiä.

© SHUTTERSTOCK

Elektronisuihku näkee 

Elektronimikroskooppi käyttää näkyvän valon sijaan elektronisuihkua, jonka aallonpituus on paljon lyhyempi kuin valon. Siksi se erottaa pienemmät yksityiskohdat kuin valomikroskooppi. Suurennos voi olla monimiljoonakertainen. 

Läpäisyelektronimikroskoopissa (TEM) elektronisuihku kulkee näytteen läpi ja kuva muodostuu näytteen läpi kulkeneista elektroneista. Pyyhkäisyelektronimikroskoopissa (SEM) puolestaan kuva muodostetaan näytteen pinnasta siroavien elektronien avulla.

Aivottomat oliot haastavat ihmisälyn 

Limasienillä ei ole yhtä ainoaa aivosolua. Silti ne voivat oppia sietämään myrkkyä, suunnistamaan sokkelossa ja jakamaan kokemuksia. Niiden kyvyt tasoittavat tietä biotietokoneille ja laajentavat älykkyyden määritelmää. Lue lisää seuraavasta Tieteen Kuvalehdestä. 

 Meillä on sinulle loistava tarjous. Saat:

  • Kestävän, vedenpitävän Outpack-repun
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä
  • Käyttöoikeuden 12 edelliseen numeroon digilehtenä

Saat tämän kaiken vain 7,90 eurolla.

TARTU TARJOUKSEEN TÄSTÄ

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: