Mikä eläin on tehokkain verenimijä?

Mikä verta imevistä eläimistä ovat tehokkaimpia? Tarvitsevatko verenimijät muuta ravintoa?

Igler suger blod på fod, gul baggrund

Veri on oivallinen energianlähde, ja monet eläimet osaavat hyödyntää sitä ravintona. On olemassa lukuisia verta imeviä matoja, punkkeja ja hyönteisiä. Osa eläimistä käyttää ravinnokseen yksinomaan verta, osalle sen sijaan veri on hyvää lisäravintoa silloin, kun ne tarvitsevat erittäin paljon energiaa.

Verta imevistä nisäkkäistä lienee tunnetuin Etelä-Amerikassa elävä isoverenimijä-niminen lepakko.

Siinä, miten hyvin eri eläimet käyttävät verta hyväkseen, ilmenee myös sukupuolten välisiä eroja. Hyttysistä esimerkiksi vain naaraat imevät verta, sillä ne tarvitsevat lisäravintoa munien tuottamiseen. Koirashyttyset elävät juomalla kukkien mettä.

Juotikkaat vievät voiton

Maailman tehokkaimmat verenimijät löytyvät juotikkaiden joukosta. Juotikkaita elää kaikkialla maailmassa, mutta kaikki lajit eivät ime verta. Verijuotikkaat, jotka viihtyvät varsinkin trooppisissa sademetsissä, iskevät kiinni ohi kulkeviin eläimiin.

Juotikkaiden suolisto on erikoistunut veriravintoon, ja niiden vatsassa on ”sivutaskuja”, joihin ne voivat tankata suuria annoksia. Joskus juotikkaat ovat kuukausia syömättä ennen seuraavaa ateriaa.

Amazonaksen alueella elävä Haementeria ghilianii -juotikas saattaa olla 46 senttiä pitkä ja painaa jopa 80 grammaa. Nälkäinen yksilö voi imeä kerralla neljä kertaa oman painonsa verran verta.