Merivirrat kiertävät maailmaa
Mitkä voimat käynnistävät merivirrat ja miten ne ovat yhteydessä toisiinsa? Onko mahdollista, että merivirrat pysähtyvät?

Merivirrat syntyvät pääasiallisesti meriveden tiheyden vaihtelusta ja samaan suuntaan puhaltavista pysyväistuulista. Tuulet liikuttavat ensin pintavettä, ja vähitellen liike leviää vesimassassa jopa tuhansien metrien syvyyteen. Veden tiheyteen vaikuttavat suolapitoisuus ja lämpötila. Lisäksi virtauksiin vaikuttavat merenpohjan muodot ja Maan pyörimisliikkeen synnyttämä coriolisvoima, joka kääntää päiväntasaajaa kohti kulkevia virtoja länteen ja siitä pois päin kulkevia itään. Merivirroista syntyy maailmanlaajuinen verkosto.
Kun Grönlannin itäpuolella syntyy merijäätä, meriveden suolapitoisuus kasvaa ja vesi tulee raskaammaksi ja vajoaa. Pohjan muotojen takia vajoava vesi kääntyy kohti etelää. Vesi kulkee Atlantin poikki, kiertää Etelämantereen ja nousee Intian valtamerellä ja Tyynellämerellä kohti pohjoista. Siellä pohjan muodot taas johtavat sen lähelle pintaa, jossa se lämpiää. Pohjoistuulten vuoksi se kääntyy taas etelään. Kierros kestää tuhat vuotta. Jos pohjoiset napajäät alkavat sulaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia, Pohjois-Atlantin suolapitoisuus voi pienentyä ja merivirtoja pyörittävä järjestelmä järkkyä. Näin kävi noin 10 000 vuotta sitten.
Silloin Golfvirta pysähtyi ja Suomea peittänyt jäätikkö lakkasi tilapäisesti vetäytymästä. Mannerjäätikön silloisen reunan kohdalle muodostui Salpausselkä.