Shutterstock
Blegede koraller i koralrev

Vanha väriaine pelastaa meret aurinkovoiteelta

Aurinkovoide myrkyttää meret ja tappaa korallit, mutta nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat ehkä löytäneet ratkaisun: vanhan väriaineen, jota on käytetty lääkkeenä niin malariaan kuin skitsofreniaankin.

Kun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja uimaranta kutsuu, useimmat vesipedot ovat toivottavasti suojanneet itsensä aurinkovoiteella.

Aurinkovoide suojaa ihoa, mutta valitettavasti se myrkyttää meren. Varsinkin ekosysteemille tärkeät koralliriutat kärsivät aurinkovoiteen vaikuttavista aineista, joita liukenee veteen, kun ihonsa auringolta suojanneet ihmiset menevät uimaan.

Onneksi näyttää siltä, että Marylandin yliopiston tutkijat ovat keksineet ongelmaan ratkaisun. Vanha väriaine, metyylisini, suojaa auringon säteiltä mutta ei vahingoita meriympäristöä, toteavat tutkijat uudessa raportissaan – ja kaiken lisäksi aine voi ehkäistä ryppyjen syntymistä.

Aurinkovoiteet ovat myrkkyä merille

Aurinkovoiteet suojaavat auringon UVA- ja UVB-säteiltä, jotka voivat vahingoittaa ihoa, aiheuttaa ihosyöpää ja edistää ihosolujen vanhenemista.

Aurinkovoiteita on olemassa kahta eri tyyppiä:

  • Mineraalinen, joka suojaa heijastamalla UV-säteitä
  • Kemiallinen, joka imee säteitä.

Kemialliset aurinkovoiteet ovat yleisempiä, vaikka niiden suoja riittää harvoin sekä UVA- että UVB-säteisiin. Ne myös sisältävät oksibentsonia, joka on yksi koralliriuttoja tappavista aineista.

Oksibentsonia on noin 80 prosentissa maailmassa käytettävistä aurinkovoiteista.

Uimarit myrkyttävät korallien pieniä vartijoita

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, miten oksibentsoni heikentää – ja usein myös tappaa – koralleja, jotka ovat tärkeä osa merten ekosysteemiä.

Koralli

Korallit ovat polyyppieläimiä. Ne koostuvat pehmeästä vartalosta, joka kapseloituu vähitellen korallin itsensä tuottaman kalkin sisään. Vartalon ympärillä on värikkäitä ja myrkyllisiä pyyntilonkeroita, joilla ne saalistavat ravintoa.

© Shutterstock

Kun korallien ympäristössä on runsaasti vieraita aineita, kuten oksibentsonia, korallit alkavat vaalentua. Lopulta vaaleneminen tappaa korallit.

Valkoinen kuolema johtuu, siitä, että yksisoluinen korallin kanssa symbioosissa elävä zooxantheller-levä katoaa. Levät yhteyttävät, ja prosessissa syntyvät aineet ovat korallien tärkeitä ravintoa – noin 80–90 prosenttia korallien ravinnosta on peräisin levien yhteyttämisestä.

Kun oksibentsonia esiintyy vedessä paljon, korallit stressaantuvat, jolloin ne hylkivät leviä, niiden tärkeintä ravinnontuottajaa. Kun korallit sitten kuolevat, ilmasto menettää yhden hiilidioksidin sitojan ja meret yhden lenkin ravintoketjustaan.

Väriaine suojaa UV-säteiltä ja säästää korallit

Kun Marylandin yliopiston tutkijat tekivät kokeita lääketieteestä tutulla metyylisinillä, he saivat lupaavia tuloksia.

Methyylisini laboratoriossa pulloja takana
© Shutterstock

Metyylisini

  • Kehitettiin väriaineeksi Saksassa vuonna 1876
  • Kutsutaan usein ”vanhimmaksi synteettiseksi aineeksi lääketieteen maailmassa”
  • Aine on suola, jonka kemiallinen kaava on C16H18ClN3S
  • Lääkeaineena sitä kutsutaan nimellä metyylitioniinikloridi
  • Käytetään niin malariaan ja skitsofreniaan kuin vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamiin infektioihinkin
  • Perusrakennetta on kolmirenkainen fentiatsiini
  • Kolmirengasrakenne on tuttu monista psyyken sairauksiin käytettävistä lääkeaineista, niin sanotuista trisyklisistä antidepressiiveistä.

Testissä tutkijat altistivat ihosoluja UV-säteille ja totesivat, että metyylisini imee sekä UVA- että UVB-säteitä. Samalla aine auttoi soluja uudistamaan vahingoittunutta dna:ta, ja siten se estää ryppyjen muodostumista ja liian aikaista vanhenemista.

Tutkijat tarkastelivat myös metyylisinin vaikutusta koralleihin simuloidussa meriympäristössä. Kontrollisäiliössä xenia-korallit altistettiin oksibentsonille.

Viikon kuluttua oksibentsonisäiliössä olleet korallit olivat vaalentuneet ja kuolleet. Metyylisinisäiliössä tutkijat eivät havainneet mitään muutoksia.