Aurinkovoiteita on olemassa kahta eri tyyppiä:
- Mineraalinen, joka suojaa heijastamalla UV-säteitä
- Kemiallinen, joka imee säteitä.
Kemialliset aurinkovoiteet ovat yleisempiä, vaikka niiden suoja riittää harvoin sekä UVA- että UVB-säteisiin. Ne myös sisältävät oksibentsonia, joka on yksi koralliriuttoja tappavista aineista.
Oksibentsonia on noin 80 prosentissa maailmassa käytettävistä aurinkovoiteista.
Uimarit myrkyttävät korallien pieniä vartijoita
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, miten oksibentsoni heikentää – ja usein myös tappaa – koralleja, jotka ovat tärkeä osa merten ekosysteemiä.
Kun korallien ympäristössä on runsaasti vieraita aineita, kuten oksibentsonia, korallit alkavat vaalentua. Lopulta vaaleneminen tappaa korallit.
Valkoinen kuolema johtuu, siitä, että yksisoluinen korallin kanssa symbioosissa elävä zooxantheller-levä katoaa. Levät yhteyttävät, ja prosessissa syntyvät aineet ovat korallien tärkeitä ravintoa – noin 80–90 prosenttia korallien ravinnosta on peräisin levien yhteyttämisestä.
Kun oksibentsonia esiintyy vedessä paljon, korallit stressaantuvat, jolloin ne hylkivät leviä, niiden tärkeintä ravinnontuottajaa. Kun korallit sitten kuolevat, ilmasto menettää yhden hiilidioksidin sitojan ja meret yhden lenkin ravintoketjustaan.
Väriaine suojaa UV-säteiltä ja säästää korallit
Kun Marylandin yliopiston tutkijat tekivät kokeita lääketieteestä tutulla metyylisinillä, he saivat lupaavia tuloksia.
Testissä tutkijat altistivat ihosoluja UV-säteille ja totesivat, että metyylisini imee sekä UVA- että UVB-säteitä. Samalla aine auttoi soluja uudistamaan vahingoittunutta dna:ta, ja siten se estää ryppyjen muodostumista ja liian aikaista vanhenemista.
Tutkijat tarkastelivat myös metyylisinin vaikutusta koralleihin simuloidussa meriympäristössä. Kontrollisäiliössä xenia-korallit altistettiin oksibentsonille.
Viikon kuluttua oksibentsonisäiliössä olleet korallit olivat vaalentuneet ja kuolleet. Metyylisinisäiliössä tutkijat eivät havainneet mitään muutoksia.