Mariaanien hauta livestream

Suora lähetys: Sukella syvälle

Tutkimusretkikunta otti kameran mukaansa maapallon syvimpään kohtaan, Mariaanien hautaan. Kamera lähettää syvyyksistä kuvaa vuorokauden ympäri.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Yhdysvaltalainen sään- ja valtamerien tutkimusorganisaatio NOAA on lähettänyt Okeanos Explorer -aluksensa Tyynellemerelle Filippiinien edustalle. Siellä valtavan tutkimusaluksen on määrä tutkia, millaista elämä on merenpohjassa 11 kilometriä syvässä Mariaanien haudassa, joka on maailman syvin kohta.

Kauko-ohjauksinen Deep Discover -sukellusrobotti tutustuu merenpohjaan tarkemmin. Lähde: NOAA

Sukellusrobotti kerää näytteitä

Tutkimusretkikunnalla on mukanaan niin sanottu ROV (Remote Operated Vehicle): kauko-ohjauksinen sukellusvene, joka pystyy keräämään näytteitä ja ottamaan kuvaa veden alta. Voit nähdä kaiken sen, mitä sen kamera kuvaa. Emoalus Okeanos Explorer nimittäin lähettää tutkimusretkeltä suoraan videota. Näet sen, mitä tapahtuu syvyydessä, ja myös sen, mitä tutkijat puuhaavat laivalla, sekä kuvaa kannelta.

Kamera vangitsi syvyyksissä tähän asti tuntemattoman meduusalajin.

Moni seikka viittaa siihen, että tarjolla on runsaasti katsottavaa. Tutkimusretkikunta on jo löytänyt useita tuntemattomia kala- ja kasvilajeja, ja vielä lisää odotetaan löytyvän. Voit itse seurata tapahtumien kulkua artikkelin alussa olevasta videosta.

Suora lähetys alkoi 20. huhtikuuta 2016, ja se päättyy 10. heinäkuuta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: