Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suolajärvien suolapitoisuus

Suolajärvien suolapitoisuus

Näin elokuvan, jonka sankari löysi keskeltä hiekka-aavikkoa järven. Janoissaan hän kauhoi vettä suuhunsa, mutta hän sylki sen pois, koska se oli liian suolaista. Paljonko suolajärvien vedessä on suolaa?

Olesya Baron / Shutterstock

Mantereiden niissä osissa, joissa vuotuinen sademäärä on pieni, on olemassa vesi-altaita, joiden suolapitoisuus on suurempi kuin valtamerien. Esimerkiksi Atlantin vesi sisältää noin 3,2 prosenttia suolaa, kun taas suolajärvissä suolan osuus voi olla yli kymmenkertainen. Muun muassa Isossa Suolajärvessä Yhdysvalloissa suolapitoisuus on 28 prosenttia ja Kuolleessa meressä, joka nimestään huolimatta on järvi, on suolaa 33 prosenttia. Toisin sanoen litra Kuolleen meren vettä sisältää 330 grammaa suolaa. Jotta tällainen suolainen vesiallas voisi syntyä, maastossa on oltava painanne, jonne ympäristöstä valuva vesi kuljettaa mineraaleja tai jossa maa- ja kallioperästä liukenee mineraaleja veteen.

Lisäksi ilmaston on oltava niin kuiva, että altaasta haihtuva vesimäärä ylittää pitkällä aikavälillä sademäärän. Suolapitoisuus voi kasvaa niin suureksi, että suola alkaa kiteytyä. Esimerkiksi Kuolleen meren vedestä pilkistää esiin veistoksellisia valkoisia patsaita, jotka koostuvat suolakiteistä. On selvää, että näin suolainen vesi ei kelpaa juotavaksi edes hätätapauksessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota