Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Meri

Sateen jälki meressä

Kun olin rantalomalla Egyptissä, minua varoitettiin sukeltamasta niin sanottuun siniseen aukkoon. Miten sellainen syntyy ja miksi siinä on vaarallista sukeltaa?

Siniseksi aukoksi sanotaan kalkkikivisessä merenpohjassa olevaa jyrkkäreunaista aukkoa. Se voi olla satojen metrien syvyinen, ja siksi se erottuu ympäröivästä matalammasta vedestä tummemman sinisenä. Siniset aukot ovat jäänteitä jääkaudelta. Tuolloin merenpinta oli satoja metrejä matalammalla kuin nykyään, koska vesi oli sitoutuneena mannerjäätiköihin. Siniset aukot ovatkin syntyneet kuivalle maalle, kun sadevesi on syövyttänyt kalkkikiveä tuhansien vuosien kuluessa. Vähitellen kallioperään valunut sadevesi synnytti tippukiviluolien kaltaisia tunneleita ja onkaloita. Kun onkalo aikanaan kasvoi riittävän suureksi, sen katto luhistui ja jäljelle jäi syvä aukko, joka merenpinnan noustua täyttyi vedellä. Sukelluskohteena sininen aukko ei ole sen vaarallisempi kuin merenpohja muutenkaan, mutta kokematon sukeltaja voi eksyä tai loukata itsensä sen onkaloissa ja käytävissä. Merenpohjan aukko voi myös houkuttaa sukeltamaan liian syvälle. Yli 30–40 metrin syvyydessä paineilman sisältämä typpi muuttuu humalluttavaksi. Tällöin syntyy typpinarkoosiksi kutsuttu nousuhumalan kaltainen tila, jossa itsevarmuus kasvaa ja harkintakyky heikkenee. Silloin ihminen on hyvin onnettomuusaltis.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota