Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä on vedensäihky?

Säihkyvä vesi

Luin tropiikista kertovaa kirjaa, jossa puhuttiin vedensäihkystä. Mistä siinä on kysymys?

Shutterstock

Mitä on vedensäihky?

Vedensäihky, josta käytetään myös nimitystä noidantuli, on ns. bioluminesenssin ilmenemismuoto vedessä. Vedensäihkyllä tarkoitetaan sinertävää tai vihertävää hehkua, jonka saavat aikaan eräät panssarilevälajit, kuten Noctiluca miliaris.

Vedensäihky on suhteellisen yleinen ilmiö trooppisilla merialueilla, mutta kesäöisin vedensäihkyä esiintyy myös pohjoisilla leveysasteilla. Noctiluca-suvun panssarilevät ovat yksisoluisia kasvikuntaan sijoittuvia siimaeliöitä, joilla on selluloosalevyistä muodostunut kuori.

Ne ovat aitotumaisia lehtivihreällisiä itiökasveja, joiden erikoisominaisuuksiin kuuluu bioluminesenssi. Bioluminesenssi tarkoittaa elävien organismien kykyä tuottaa valoa kemiallisessa reaktiossa, jossa lusiferaasi-entsyymi hapen läsnä ollessa vaikuttaa lusiferiini-nimiseen pigmenttiin.

Vapautuvasta energiasta jopa 96 prosenttia muuttuu valoksi, joten lämpöä syntyy hyvin vähän (niin sanottu kylmä valo). Noctiluca-suvun panssarilevistä tunnetuin on tulirakko, joka on myös tavallisin vedensäihkyn aiheuttaja. Lämpimässä – noin 20-asteisessa – pintavedessä levät lisääntyvät nopeasti ja muodostavat laajoja kasvustoja.

Valoa tuottavat levät käyvät puolustusasemiin

Kun uimari tai soutaja häiritsee tulirakkojen rauhaa, ne alkavat lähettää valoa. Kun leviä on runsaasti, meren pinta suorastaan säteilee.

Vaikka yksittäisen levän valonpilkahdus kestää vain sekunnin murto-osan, tiheästä leväkasvustosta voi vapautua niin paljon ja pitkään valoa, että veneessä näkisi lukea. Bioluminesenssin merkitystä leville ei tiedetä. Kyseessä tuskin on puolustusmenetelmä.

Milloin voi nähdä vedensäihkyn?

Tutkijoilla ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, milloin valaisevat levät parhaiten ovat näkyvissä.

Pohjois-Euroopassa paras mahdollisuus nähdä vedensäihky eli noidantuli on loppukesällä. Auringon laskettua lämpimän elokuisen päivän jälkeen saatat hyvinkin nähdä vedenpinnan loistavan pimeydessä, kun vaikkapa uimari tai soutaja koskettaa pintaa.

Hyvällä onnella veden sinertävä valo voi myös näkyä pieninä hohtavina pilkkuina ihollasi, kun nouset uimasta.

Todennäköisyys päästä näkemään vedensäihky riippuu kuitenkin sekä pimeyden asteesta että siitä, miten tiiviisti tuuli ja veden virtaus kulloinkin puristavat levät kasaan. Lisäksi levien elinehtoihin vaikuttaa suuresti lämpötila – ne viihtyvät lämpimässä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota