Syötävä sixpack-pidike

Panimo haluaa pelastaa merieläimet

Yhdysvaltalainen panimo on päättänyt vähentää muoviroskan määrää merissä omalla olutpakkauksellaan.

perjantai 27. toukokuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Meriin päätyy enemmän muovia kuin koskaan aiemmin, ja seuraukset ovat katastrofaaliset.

Kalat, linnut, kilpikonnat ja merinisäkkäät voivat jäädä kiinni muoviin tai saada sulamatonta muovia ravinnon mukana sisäänsä. Lisäksi meriin muodostuu valtavia saaria muovisaasteesta.

Peanut-kilpikonna pelastettiin vuonna 1993. Tuolloin tölkkipidike oli ehtinyt jo muotoilla sen kilven. Kuva: Missouri Department of Conservation

Nyt yksi yhdysvaltalainen pienpanimo on saanut muovista tarpeekseen. Työntekijät eivät enää halunneet lisätä muovisaasteen määrää, ja he päättivät ryhtyä taistoon omalla tavallaan.

Syötävä pidike

Saltwater Breweries on korvannut sixpackejä koossa pitävät muovirenkaat ympäristöystävällisemmällä vaihtoehdolla. Uusi pidike hajoaa luonnossa nopeasti, ja mikä parasta: nälkäiset eläimet voivat huoletta syödä sen.

Pidike tehdään olutpanimon tuotantojätteestä, humalasta, maltaasta ja ohrasta. Pidike on yhtä kestävä kuin muovinen, mutta se hajoaa niin ihmisten kuin eläintenkin ruuansulatuksessa.

Tuotteen ainoa haittapuoli on se, että sen tuotanto on kalliimpaa kuin muovisen pidikkeen. Siksi Floridassa toimiva panimo toivookin, että jokin suurempi panimo tarttuisi ideaan, jolloin syötävän pakkauksen tuontantokustannuksia saataisiin pienemmiksi.

Enemmän muovia kuin kaloja

Panimon mukaan suurin osa sixpackien pidikkeistä päätyy meriin. Oluttölkkien pidikkeet eivät kuitenkaan ole kuin osa muovisaasteongelmaa.

Jos muovia päätyy jatkossakin tätä vauhtia meriin, vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: