Näin meret suolaantuivat

Maan ensimmäiset valtameret olivat makeita. Pitkään kestäneen rapautumisprosessin tuloksena valtamerien suolapitoisuus on nykyisin keskimäärin 3,5 prosenttia.

Maan ensimmäiset valtameret olivat makeita. Pitkään kestäneen rapautumisprosessin tuloksena valtamerien suolapitoisuus on nykyisin keskimäärin 3,5 prosenttia.

Shutterstock

Kalliot suolasivat meren

Meren ovat suolanneet ne aineet, jotka joet ovat maapallon olemassaolon aikana kuljettaneet niihin mantereilta.

Huuhtoutuvat aineet irtoavat rapautumiseksi kutsutussa kallion ja kiven mekaanisessa ja kemiallisessa murenemisprosessissa.

Rapautumisessa syntyy esimerkiksi natrium- ja kloori-ioneja, joiden yhdiste natriumkloridi on merisuolan pääainesosa.

Nainen kelluu ja lukee kirjaa Kuolleessameressä

Suuren suolapitoisuuden vuoksi Kuolleessameressä on helppo kellua. Siellä veden noste on paljon suurempi kuin järvessä.

© Shutterstock

Ensimmäiset valtameret olivat makeita

Jo nuorelle maapallolle muodostui isoja vesialtaita törmäyskraattereihin ja muihin maankuoren painanteisiin.

Ne eivät olleet meriä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska niissä oli makeaa sadevettä. Hitaan suolaantumisen seurauksena mantereiden ympärille syntyi meri, jonka suolapitoisuus on nykyään keskimäärin 3,5 %.