Näin meret suolaantuivat

Maan ensimmäiset valtameret olivat makeita. Pitkään kestäneen rapautumisprosessin tuloksena valtamerien suolapitoisuus on nykyisin keskimäärin 3,5 prosenttia.

Shutterstock

Kalliot suolasivat meren

Meren ovat suolanneet ne aineet, jotka joet ovat maapallon olemassaolon aikana kuljettaneet niihin mantereilta.

Huuhtoutuvat aineet irtoavat rapautumiseksi kutsutussa kallion ja kiven mekaanisessa ja kemiallisessa murenemisprosessissa.

Rapautumisessa syntyy esimerkiksi natrium- ja kloori-ioneja, joiden yhdiste natriumkloridi on merisuolan pääainesosa.

Nainen kelluu ja lukee kirjaa Kuolleessameressä

Suuren suolapitoisuuden vuoksi Kuolleessameressä on helppo kellua. Siellä veden noste on paljon suurempi kuin järvessä.

© Shutterstock

Ensimmäiset valtameret olivat makeita

Jo nuorelle maapallolle muodostui isoja vesialtaita törmäyskraattereihin ja muihin maankuoren painanteisiin.

Ne eivät olleet meriä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska niissä oli makeaa sadevettä. Hitaan suolaantumisen seurauksena mantereiden ympärille syntyi meri, jonka suolapitoisuus on nykyään keskimäärin 3,5 %.

Lue myös:

Mitä_suolavesi_on
Meri

Kysy meiltä: Miksi meret ovat suolaisia?

2 minuuttia
Roistoaalto nielaisee rahtilaivan
Meri

Roistoaaltoja seitsemällä merellä

1 minuuttia
Meri

Uusi keksintö syö saastetta merestä

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!