Shutterstock
Mistä Kuollutmeri saa suolansa?

Mistä Kuollutmeri saa suolansa?

Kuollutmeri tunnetaan korkeasta suolapitoisuudestaan ja terveysvaikutteisista mineraaleistaan. Mistä Kuollutmeri sitten saa suolansa?

Missä Kuollutmeri sijaitsee

Kuollutmeri on 750 neliökilometrin laajuinen järvi, joka sijaitsee Israelin, Jordanian ja palestiinalaisten Länsirannan alueella.

Kuollutmeri on maailman matalin kohta merenpinnan tasosta mitattuna. Se sijaitsee noin 400 metriä merenpinnan alapuolella, ja sen syvyys on noin 400 metriä.

Miksi Kuollutmeri on niin suolainen?

Kuolleenmeren ympärillä on autiomaata, ja siihen laskevat vain Jordanvirta ja muutama pieni joki. Kuolleenmeren suola tulee Jordanvirrasta. Vaikka sen vesi on makeaa, siinä on silti hieman suolaa.

Koska Kuollutmeri on laskujoeton järvi, siitä ei poistu vettä muuten kuin haihtumalla. Kaasumainen vesi, vesihöyry, on kemiallisesti jokseenkin puhdasta, joten suola jää Kuolleeseenmereen.

Jordanin veteen päätyy suolaa eroosioksi kutsutun maa- ja kallioperän kulumispro-sessin seurauksena. Kiviaineksen hajotessa vapautuu sellaisia ioneja kuin Na+ (natrium) ja Cl– (kloori), joista sitten muodostuu yhdessä natriumkloridia eli tavallista ruokasuolaa.

Kuolleenmeren suola

Kuolleenmeren suolapitoisuus on erittäin korkea. Se on niin korkea, että sen veteen on lähes mahdotonta hukkua.

© Shutterstock

Samankaltainen tapahtumasarja teki jo varhain maailman meristä suolaisia. Nehän ovat käytännössä suuria umpinaisia vesialtaita. Koska Kuollutmeri on melko pieni ja se sijaitsee seudulla, missä etenkin kesäisin on kuumaa ja kuivaa, sen vedestä on tullut voimakkaan haihdunnan takia suhteellisen väkevää suolaliuosta.

Kun meriveden suolapitoisuus on keskimäärin alle neljä prosenttia, Kuolleenmeren vedessä suolan osuus on suunnilleen kolmasosa. Väkevöityessään liuoksesta voi tulla kylläistä: siihen ei liukene enää enempää suolaa, vaan lisä johtaa suolakiteiden muodostumiseen.

Voiko vesi kyllästyä?

Voisi luulla, että laskujoettomana järvenä Kuollutmeri olisi altis tulville.

Jordanista tulee Kuolleeseenmereen kuitenkin vain enintään haihtumista vastaava määrä vettä.

Viime aikoina joen virtaama on itse asiassa pienentynyt kasvaneen vedenkulutuksen takia, joten on pohdittu mahdollisuuksia johtaa Punaisenmeren vettä Jordaniin ja sitä kautta Kuolleeseenmereen, jotta järvi säilyisi myös tulevaisuudessa nykyisenkaltaisena.

Kuollutmeri Jordania

Kuollutmeri sijaitsee Israelin, Jordanian ja palestiinalaisten Länsirannan rajalla.

© Shutterstock

Kuinka paljon suolaa Kuolleessameressä on?

Kuolleenmeren suolapitoisuus on 33,7 prosenttia, kun valtamerten suolapitoisuus on keskimäärin 3,9 prosenttia. Itämeren suolapitoisuus taas on vain 0,3–1,2 prosenttia.

Veden korkean suolapitoisuuden vuoksi Kuolleessameressä on helppo kellua, eikä hukkuminen ole mahdollista.

Kuollutmeri on eloton ympäristö lukuun ottamatta pohjan pieneliöitä. Harvinaisia pieneliöitä käytetään tuotteisiin, jotka lievittävät ihosairauksia, kuten aknea, ihottumia ja psoriasista.