Mistä Kuollutmeri saa suolansa?
© Shutterstock
Luonto - Meri

Mistä Kuollutmeri saa suolansa?

Jordanvirta laskee Kuolleeseenmereen, mutta joen vesi on makeaa. Miksi Kuolleenmeren vesi sitten on suolaista?

Kuolleenmeren suurta suolapitoisuutta pitää yllä siihen laskeva Jordanvirta. Vaikka joen vesi on periaatteessa makeaa, se sisältää jonkin verran suolaa. Koska Kuollutmeri on laskujoeton järvi, siitä ei poistu vettä muuten kuin haihtumalla. Kaasumainen vesi, vesihöyry, on kemiallisesti jokseenkin puhdasta, joten suola jää Kuolleeseenmereen.

Jordanin veteen päätyy suolaa eroosioksi kutsutun maa- ja kallioperän kulumispro-sessin seurauksena. Kiviaineksen hajotessa vapautuu sellaisia ioneja kuin Na+ (natrium) ja Cl– (kloori), joista sitten muodostuu yhdessä natriumkloridia eli tavallista ruokasuolaa. Samankaltainen tapahtumasarja teki jo varhain maailman meristä suolaisia. Nehän ovat käytännössä suuria umpinaisia vesialtaita.

Koska Kuollutmeri on melko pieni ja se sijaitsee seudulla, missä etenkin kesäisin on kuumaa ja kuivaa, sen vedestä on tullut voimakkaan haihdunnan takia suhteellisen väkevää suolaliuosta. Kun meriveden suolapitoisuus on keskimäärin alle neljä prosenttia, Kuolleenmeren vedessä suolan osuus on suunnilleen kolmasosa. Väkevöityessään liuoksesta voi tulla kylläistä: siihen ei liukene enää enempää suolaa, vaan lisä johtaa suolakiteiden muodostumiseen.

Jordan river

Voisi luulla, että laskujoettomana järvenä Kuollutmeri olisi altis tulville.

Jordanista tulee Kuolleeseenmereen kuitenkin vain enintään haihtumista vastaava määrä vettä.

Viime aikoina joen virtaama on itse asiassa pienentynyt kasvaneen vedenkulutuksen takia, joten on pohdittu mahdollisuuksia johtaa Punaisenmeren vettä Jordaniin ja sitä kautta Kuolleeseenmereen, jotta järvi säilyisi myös tulevaisuudessa nykyisenkaltaisena.

Lue myös:

Meri

Kysy meiltä: Miksi meret ovat suolaisia?

1 minuuttia
Aallot rannalla
Meri

Tästä syystä aallot uivat kohti RANTAA

1 minuuttia
Mitä on vedensäihky?
Meri

Säihkyvä vesi

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!