Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lighthouse in fog
Luonto - Meri

Miksi meri savuaa?

Joskus meri näyttää savuavan. Mistä ilmiö johtuu ja miten se syntyy?

Merisavu on eräänlaista veden päälle muodostunutta sumua. Sitä kehittyy lämpimän veden haihtuessa ja näin syntyneen vesihöyryn ja kylmän ilman kohdatessa. Silloin osa vesihöyrystä tiivistyy pisaroiksi. Ilmiö näyttää siltä kuin vedestä pilkistäisi tuhansia pieniä savupiippuja, jotka tupruttavat savua.

Merisavua esiintyy useimmiten silloin, kun sulan veden päällä olevan ilmamassan lämpötila on alle nolla astetta. Koska kylmä ilma voi sisältää vähemmän kosteutta kuin lämmin, osa vesihöyrystä tiivistyy pisaroiksi. Samalla tavalla muodostuvat pilvet: kostean ilman jäähtyessä kehittyy pisaroita ja jääkiteitä.

Tuuli tuo merisavun

Vesihöyryn määrä riippuu veden lämpötilasta. Merisavu on merkki siitä, että ilmaan haihtuu enemmän vettä kuin se voi sisältää kosteutta. Aivan vedenpinnan tuntumassa vesihöyryä tiivistyy paljon, kun taas ilma voi hieman ylempänä olla hyvin kuivaa, mikä havaitaan kuulautena. Jos on hyvin tyyntä, tiivistyneet pisarat eivät höyrysty uudestaan missään vaiheessa, vaan niistä muodostuu lähes paikallaan pysyvä tiheä haihtumissumu.

Merisavua syntyy myös tuulisina päivinä. Ilmavirtaukset saavat usein aikaan sumupylväitä, jotka vain vahvistavat mielikuvaa tupruttavista savupiipuista. Tämä selittää sen, miksi tätä sumulajia kutsutaan merisavuksi.

Suomen leveysasteilla merisavua syntyy tavallisesti vain talvisin, kun laajan jäättömän vesialueen päälle kulkeutuu pakkasilmaa. Tällöin tuulee aina mantereelta merelle tai järvelle vähintään kohtalaisesti.

Ilmiö on kuitenkin pienemmässä mitassa mahdollinen myös muina vuodenaikoina, jos on ollut hallaa tai yöpakkasia. Silloin ilma kohoaa lämpimän veden päällä ja viriää kylmä maatuuli. Sopivissa olosuhteissa veden päälle muodostuu muutaman metrin korkeuteen merisavua, joka loittonee rannasta.

Lue myös:

Meri

Tutkijat selvittävät merenpohjan syvyyksien salaisuuksia

2 minuuttia
Meri

Hyvä uutinen: Maailman meret voidaan pelastaa 30 vuodessa

3 minuuttia
Kaulushai elää Mariaanien haudassa.
Meri

Hait viihtyvät syvänmeren pimeydessä

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota