1840489pavan nd/Wikimedia Commons
Mariaanien hauta

Lähes neljännes maailman meristä on nyt kartoitettu

Euroopan alaa vastaava vesialue on jo lisätty suureen tietokantaan. Ja nyt voit itsekin osallistua tähän asti tuntemattomien merien kartoittamiseen.

Merien kartoittaminen on tärkeää muun muassa laivojen navigoinnin ja kalakantojen valvomisen vuoksi. Lisäksi meret vaikuttavat ilmastoon, koska merivirrat kuljettavat lämpimiä ja viileitä vesimassoja eri puolille maapalloa.

Tästä syystä Seabed 2030 -järjestö yrittää nyt luoda täydellisen kuvan maailman merien syvyyksistä. Iso osa uusista syvyystiedoista on peräisin eri maiden kokoamista mittaustuloksista, jotka hallitukset ovat nyt julkistaneet. Ja enemmänkin tietoa voisi olla saatavilla, mutta osa siitä pidetään turvallisuussyistä salaisena ja vain oman maan käytössä.

“Maiden ei kuitenkaan tarvitsisi pelätä meriä koskevan tiedon julkistamista. Emme tarvitsee hyvin yksityiskohtaista tietoa, yleisempikin riittää”, huomauttaa Seabed 2030 -järjestön johtaja Jamie McMichael-Phillips.

Kartta valtameret

Harmaat alueet osoittavat tunnetun syvyysdatan. Punaiset alueet on saatu selville viimeisen vuoden aikana.

© Nippon Foundation / Seabed 2030

Seabed 2030 -järjestöä rahoittaa japanilainen Nippon Foundation. Järjestö haastaa kaikki mukaan valtamerien kartoittamiseen. Siihen tietysti vaaditaan laiva ja tietyntyyppistä elektroniikkaa. Lue lisää siitä tästä.

Teksasilainen pohatta Victor Vescovo on osallistunut yli kolmen miljoonan neliökilometrin kartoitukseen muun muassa yksityisellä sukellusveneellä.

Kaikkien valtamerien syvyyden mittaaminen on valtava tehtävä ja hankalaa etenkin napaseuduilla. Tällä hetkellä 23,4 prosenttia merien pinta-alasta on mitattu. Kehitteillä on sukellusrobotteja, joita voitaisiin kauko-ohjata ja tehdä mittauksia huomattavasti halvemmalla kuin perinteisillä, miehistöä vaativilla aluksilla.