Vuorovesi top

Kuinka korkealle vuorovesi voi nousta?

Vuorovesi on syynä siihen, että Kanadan itärannikolla ei kannata mennä liian pitkälle rakentamaan hiekkalinnoja. Keskimääräinen nousu- ja laskuveden ero on nimittäin 15 metriä.

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Missään muualla vaihteluväli ei ole niin suuri kuin Fundynlahdessa, joka on Atlanttiin kuuluva merialue Kanadassa Nova Scotian niemimaan ja New Brunswickin provinssin välissä.

Siellä luoteen eli laskuveden ja vuoksen eli nousuveden ääriarvojen välinen ero voi olla 16,3 metriä – tosin vain kahdesti vuodessa.

Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan samassa tähtitieteellisessä tasossa sijaitsevat

Vuono voimistaa vuoksea

|

Fundynlahti on syvä ja kiilamainen. Olennaista voimakkaan vuorovesi-ilmiön kannalta on kuitenkin sen pituus: 270 kilometriä.

Se luo ihanteelliset edellytykset resonanssille eli myötävärähtelylle.

Sen periaate on sama kuin keinussa, jossa oikea-aikaisesti annettu vauhti tehostaa edestakaista heiluntaa.

Jos Fundynlahti olisi esimerkiksi 225 tai 300 kilometriä pitkä, vuoroveden myötävärähtely häviäisi ja vedenkorkeuden vaihtelu pienenisi.

Vuorovesi saa voimansa Kuusta

Kuu ja Aurinko yhdistävät voimansa ja vetävät vettä maapallolla täsmälleen samaan suuntaan.

Muulloin vuoroveden vaihtelu on Fundynlahdessa keskimäärin 15 metriä. Maapalloa kiertää jatkuvasti kaksi vuorovesiaaltoa. Niiden taustalla on ennen kaikkea Kuun painovoima. Koska kuuvuorokausi on 50 minuuttia pitempi kuin aurinkovuorokausi, samana päivänä esiintyy keskimäärin kaksi nousuvettä ja kaksi laskuvettä.

Fundynlahdella koetaan vuorokaudessa kaksi nousu- ja laskuvettä. Niiden ero on suurin kevät- ja syyspäiväntasausten aikaan.

Vuorovesi muistuttaa tsunamia

Avomerellä vuorovesipullistuma jää vain noin 50 senttiin. Korkeus kasvaa kuitenkin matalanmeren alueella samantapaisesti kuin tsunamissa.

Hyökyaaltohan hidastuu, kohoaa ja voimistuu, kun ranta mataloituu.

LUE LISÄÄ: Vesi nousee!

Merien vedenpinnan nousu hankaloittaa asumista Venetsiassa, Rotterdamissa, New Yorkissa ja muissa rannikoiden suurkaupungeissa.

Lue lisää kaupunkilaisten taistelusta vesimassoja vastaan laajasta artikkelistamme:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: