Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyvä uutinen: Maailman meret voidaan pelastaa 30 vuodessa

Maailman merien pelastaminen ei ole vielä liian myöhäistä. Uusi tutkimus osoittaa, että merten ekosysteemit voidaan pelastaa seuraavien 30 vuoden kuluessa.

Shutterstock

Kolmannes maailman merien kalakannoista on liikakalastettuja, ja merieläinten luonnolliset elinympäristöt ovat suurelta osin tuhoutuneet. Meristä tulee jatkuvasti lämpimämpiä, happamampia, hapettomampia ja saastuneempia.

Mutta vaikka siltä kenties kuulostaakin, peli ei suinkaan ole vielä pelattu.

Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että meret ja niiden eläimistö ovat yllättävän kestäviä ja että pelastustoimilla on ollut vaikutusta.

Tutkimuksen johtopäätös on, että maailman merien tila voitaisiin palauttaa ennalleen vuoteen 2050 mennessä.

Sadoittain toivoa herättäviä merkkejä

"Meillä on pieni aikaikkuna, jonka aikana on mahdollista tervehdyttää valtameret lastenlastemme sukupolvea varten, ja meillä on jo tiede ja välineet, joilla se onnistuu", sanoo toinen tutkimuksen johtajista, meribiologian professori Carlos Duarte.

Duarte kävi läpi alalla toteutetut tutkimukset yhdessä kymmentä eri maata edustavien tutkijoiden kanssa tavoitteenaan saada kuva merien nykytilasta. Tutkijaryhmä löysi sadoittain "toivoa herättäviä merkkejä".

Oikeansuuntaista kehitystä on jo tapahtunut monessa eri asiassa. Tutkijat tuovat esiin muun muassa seuraavat seikat:

  • Kaupallisen kalastuksen aiheuttama paine on laskussa. Kestävällä pohjalla olevien kalakantojen osuus oli 68 prosenttia vuonna 2012, kun se vuonna 2000 oli vain 60 prosenttia.
  • Uhanalaisten merieläinten osuus oli vuonna 2000 jopa 18 prosenttia. Vuonna 2019 uhanalaisten lajien osuus oli pudonnut 11,4 prosenttiin.
  • Merinisäkkäistä voidaan sanoa, että kaikista lajeista noin puolen populaatiot ovat kasvussa. Esimerkiksi Antarktiksen ja Australian välillä vaeltavan ryhävalaan kanta on kasvanut jo lähes 40 000 yksilöön, kun niitä vuonna 1968 oli vain muutama sata.

Suojelu ja sääntely toimivat – ja maksavat itsensä takaisin

Vuonna 2000 alle yksi prosentti maailman meristä oli suojeltu – nykyään luku on miltei kahdeksan prosenttia, ja tutkijoiden mukaan juuri tällaisilla toimilla on ollut suuri vaikutus.

Jos ihmiset lopettavat merieläinten tappamisen, eläimistö toipuu, sillä se on yllättävänkin sitkeää laatua.

Ratkaisu on siis yksinkertainen. Meidän on toimittava nyt ja tehtävä vielä paljon lisää niitä toimia, jotka ovat tehonneet hyvin viime vuosikymmeninä: säädeltävä kalastusta, suojeltava uhanalaisia lajeja, rajoitettava merten saastumista, laajennettava tärkeiden meriympäristöjen suojelua ja – mikä tärkeintä – pidettävä ilmaston lämpeneminen kurissa.

Nämä toimet maksavat noin 10–20 miljardia dollaria vuodessa, mutta tutkijoiden mukaan investoinnit maksavat itsensä kymmenkertaisesti takaisin.

Meriympäristöjen tulevaisuuden takaaminen varmistaa nimittäin samalla elannon miljardeille ihmisille.

Lue myös:

Luonto

GALLERIA: Itä-Afrikassa on helvetti maan päällä

2 minuuttia
The Ocean Cleanup TEASER
Meri

22-vuotias puhdistaa meret muovista

5 minuuttia
Meri

Uusi keksintö syö saastetta merestä

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota