Kahden vuoden koronapandemia on aiheuttanut maailmassa paljon ongelmia.
Suurten inhimillisten ja taloudellisten menetysten lisäksi pandemia on myös tuottanut peräti 8,4 miljoonaa tonnia ylimääräistä muovijätettä, koska koko maailmassa on jouduttu käyttämään muovista tehtyjä kertakäyttöisiä suojavälineitä.
Vuoden loppuun mennessä muovisen lisäjätteen määrä kohoaa 11 miljoonaan tonniin.
Noin 37 000 tonnia jätteestä joutuu uuden raportin mukaan jokiin, mistä ne päätyvät lopulta valtameriin.
Monimutkaisen simulaation avulla tutkijat osoittivat, että iso osa mikromuovista, joksi jätteet hajoavat ajan mittaan, kertyy Pohjoiseen jäämereen. Siellä mikromuovi voi pahimmassa tapauksessa tappaa erilaisia merieläimiä ja aiheuttaa suurta tuhoa meren ekosysteemeille.
Valtaosa lisääntyneestä muovijätteestä on peräisin sairaaloista – eli ne ovat muovisia ruiskuja, käsineitä ja suoja-asuja, joita ei ole hävitetty asianmukaisesti.
Etenkin Aasiassa, missä terveydenhuoltojärjestelmä oli kuormittunut jo ennen pandemiaa, jätehuolto ei ole pysynyt perässä, ja raportin mukaan aasialaiset sairaalat ovatkin yksi isoimmista syypäistä ongelmaan.
Merissä on ankara muovipandemia
Kasvomaskeja on pidetty eniten saastuttavinia suojavälineinä. Maskeissa on suuria määriä muovia, ja jos ne heitetään luontoon, ne päätyvät meriin, missä ne hajoavat mikromuoviksi, joka voi vahingoittaa merieläimiä ja tehdä niistä myrkyllisiä ja syömäkelvottomia.