Miksi meri on sininen?
Yleisesti uskotaan, että meriveden sininen väri on heijastuma sinisestä taivaasta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Meren sininen väri liittyy nimittäin auringon säteisiin.
Merivesi toimii valosuodattimena, joka imee itseensä auringon säteet. Säteet sisältävät laajan värivalikoiman punaista, oranssia, keltaista, vihreää, sinistä ja violettia.
Vain sininen väri jatkaa matkaa jopa kilometrin syvyyteen ennen veteen imeytymistään. Niin syvällä on täysin pimeää, sillä mikään valo ei voi tunkeutua sinne.
Värit voivat vaihdella suuresti merialueesta ja maanosasta riippuen. Esimerkiksi Atlantin valtameri on usein vihertävämpi kuin Välimeri, mikä johtuu sen suuresta levä- ja planktonpitoisuudesta.
Mikä on merien syvin kohta?
Merien syvin kohta on Mariaanien hauta, joka sijaitsee Aasian ja Australian välissä. Sen nimi on peräisin sitä ympäröiviltä Mariaanien saarilta.
Mariaanien hauta löydettiin vuonna 1875 ensimmäisen Challenger-tutkimusmatkan aikana. Lyijyllä painotetun köyden avulla syvyydeksi mitattiin 8 184 metriä. Nykyään syvin mitattu kohta on 11 034 metriä.
Pohjan salaisuuksien selvittämiseksi on tehty monia miehitettyjä tutkimusretkiä. Nykyinen ennätys tehtiin vuonna 2019, kun yhdysvaltalainen tutkija Victor Vescovo saavutti 10 927 metrin syvyyden.