Merenpohjan alla outojen otusten oma ekosysteemi

Tutkijat ovat ensi kertaa kurkistaneet merenpohjan alle. Sieltä löytyi eläimiä ja kasveja, jollaisia ei ole nähty koskaan ennen.

© Shutterstock

Maapallon elämän moninaisuus yllättää tutkijat kerta toisensa jälkeen.

Viimeisimmän yllätyksen tuotti yhdysvaltalaisen Schmidt Ocean Institute -merentutkimuslaitoksen sukellusrobotti, joka kurkisti merenpohjan alle Tyynessämeressä.

Kun sukellusrobotin konekäsi kaivoi aukon merenpohjaan Panaman rannikon edustalla, esiin tuli tutkijoille täysin tuntemattomia eliöitä.

Itävaltalaisen Wienin yliopiston tutkijoiden käyttämä sukellusrobotti tutki merenpohjassa olevassa olevaa kuumaa lähdettä. Sen alta löytyi kokonainen uusi ekosysteemi.

Mustiksi savuttajiksi kutsutut merenpohjan kuumat lähteet ovat aukkoja, joista Maan sisuksien lämmön kuumentama vesi virtaa maankuoren läpi vähän samaan tapaan kuin laava tulivuorissa.

Ensimmäiset mustat savuttajat havaittiin jo vuonna 1977, mutta niiden alle on päästy kurkistamaan vasta nyt.

"Tämä todella merkittävä löytö toisen ekosysteemin alla piilevästä ekosysteemistä on taas yksi osoitus siitä, että elämää esiintyy mitä uskomattomimmissa paikoissa", sanoo Schmidt Ocean Instituten johtaja Jyotika Virmani lehdistötiedotteessa.

Liikennettä kuumissa lähteissä

Mustien savuttajien ympäristö ei äkkiseltään vaikuta sellaiselta, että siellä vilisisi elämää. Merenpohjan raoista nouseva vesi on kiehuvan kuumaa, ja siinä on niin paljon maankuoresta liuenneita metalleja ja muita hiukkasia, että se on värjäytynyt mustaksi. Nimensä mukaisesti lähteet näyttävät siltä kuin merenpohjasta nousisi mustaa savua.

Tutkijat olettivat kuitenkin, että kuumissa lähteissä liikkuu eliöitä edestakaisin merenpohjan ja sen alla olevien kerrosten välillä.

Tutkijat lähtivät selvittämään merenpohjan eliöiden liikkeitä asettamalla kuumiin lähteisiin verkkolaatikkoja, joihin mahdolliset eliöt jäisivät kiinni. Tutkijoiden olettamus osoittautui oikeaksi. Verkoista löytyi tieteelle tuntemattomia eliöitä, joiden täytyi olla perin kuumien lähteiden alapuolelta.

Kun sukellusrobotti puhkaisi merenpohjan, sen alta paljastui onkaloiden ja käytävien sokkelo, joka vilisi tuntemattomia kasveja ja eläimiä.

Video: Kurkista merenpohjan alle

Osa merenpohjan molemmin puolin elävistä otuksista muistuttaa tunnettuja merissä eläviä matoja, kotiloita ja mustekaloja, mutta mukana on myös ennen tuntemattomia jättiläissimpukoita, rapuja ja meduusoja.

Havaitut eläimet elävät enimmäksen kuumien lähteiden lähistöllä alueella, jossa vesi on noin 25-asteista. Tutkijoiden mukaan ne eivät ole tarvitse elääkseen auringonvaloa mutta ovat riippuvaisia kuumista lähteistä virtaavista mineraaleista ja ravinteista.

Löytö antaa uutta tietoa merenpohjan kuumista lähteistä ja osoittaa, että elämää on merenpohjan ylä- ja alapuolella.

"Merenpohjan kuumien lähteiden yläpuolista merenpohjaa on tutkittu jo pitkään, mutta on löytynyt kokonaan uusi ekosysteemi niiden alapuolelta. Se osoittaa, miten paljon tutkittavaa meillä vielä on meressä ja elämästä sen syvyyksissä ", sanoo Wendy Schmidt, joka on Schmidt Ocean Instituten johtaja ja yksi sen perustajista.