Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Vajoavatko saaret mereen?

Maailmankartalta häviää toisinaan vulkaanisen toiminnan tuloksena syntyneitä saaria. Esimerkiksi 50 kilometrin päässä Sisiliasta sijaitseva Grahamsaari on käynyt merenpinnan ylä- ja alapuolella useita kertoja. Ensimmäisen kerran se ilmestyi pinnalle 2 200 vuotta sitten eli samoihin aikoihin kun roomalaiset kamppailivat Hannibalin sotajoukkoja vastaan. Toistaiseksi viimeisin kerta oli 1831. Tuolloin sekä Sisilian kuningaskunta, Ranska että Britannia vaativat saarta itselleen. Vuoden kuluttua saari katosi jälleen mereen. Saarten katoilu ei ole tavatonta vaan selittyy saarten syntytavasta. Esimerkiksi Havaijin saarijono on syntynyt yhden merenalaisen tulivuoren purkauksista. Havaijin on muodostanut purkausaukon ympärille kerrostuva kovettuva laava, joka voi kohota 5–6 kilometrin korkeuteen ja yltää merenpinnalle. Kun vulkaaninen toiminta jatkuu tuhansia vuosia, laavasta syntyy saari. Jos merenpohjaan repeää uusi purkausaukko, siihen alkaa muodostua uusi saari. Vanhan tulivuoren toiminnan hiipuessa saari saattaa vaipua aaltoihin, kun maaperä jäähtyy ja painuu kasaan. Kraatteri saattaa myös romahtaa. Esimerkiksi Islannissa syntyy ja häviää jatkuvasti maata. Saari kasvaa keskeltä, jossa vulkaaninen toiminta on kiivainta. Itä- ja länsirannikoilla, joilla maaperä on jäähtynyt, maata taas painuu mereen.

Lue myös:

Sotatekniikka

Mihin käsikranaatin toiminta perustuu?

0 minuuttia
Kuu

KATSO YLÖS: Apollo 11 -lennon laskeutumispaikka siintää taivaalla

1 minuuttia
Aurinko

Näin Aurinko pitää itsensä toiminnassa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota