Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Timantit osoittavat elämän rajan Maan sisällä

Hiilen kiertokulku, johon elämäkin kuuluu osana, ulottuu enintään 660 kilometrin syvyyteen Maan sisään.

Shutterstock

Timanteista tehdyt analyysit osoittavat ensimmäistä kertaa, kuinka syvälle maapallon sisään elämä on jättänyt jälkensä.

Kaikki elämä Maassa sisältyy niin sanottuun hiilen kiertokulkuun. Kasvit ja eläimet rakentuvat hiilestä, ja kun ne kuolevat, ne hajoavat jälleen hiileksi, jota kerrostuu maaperään ja merenpohjaan.

Hiiltä kulkeutuu syvälle maaperään, kun tektoniset laatat työntyvät toistensa alle, ja sitä palaa takaisin pinnalle tulivuorenpurkauksissa.

Syvältä löytyy harvoin timantteja

Tähän asti ei ole kuitenkaan tiedetty, kuinka syvälle hiiltä loppujen lopuksi kulkeutuu. Asian saivat selville Kanadassa Albertan yliopiston tutkijat analysoimalla timanteissa esiintyviä hiilen, hapen ja typen variantteja.

Maan vaipan alaosan (oranssi) timantit ovat muodostuneet hiilestä, joka ei ole ollut osallisena eliöiden hiilen kiertokulkuun.

© Mark Garlick/SPL, Shutterstock & The Granger Coll./Ritzau Scanpix

Valtaosa timanteista muodostuu Maan vaipan yläosassa alle 250 kilometrin syvyydessä. Tätä syvemmällä timantteja esiintyy harvemmin, ja harvinaisimpia ja kalleimpia ovat "supersyvät" timantit, joita muodostuu vaipan alaosassa yli 660 kilometrin syvyydessä.

Analyysit osoittivat, että supersyvällä muodostuneiden timanttien alkuaineet eivät olleet juuri olleet kosketuksissa Maan pintaosiin. Tämä merkitsee sitä, että hiilen kiertokulku, jonka osa kaikki elämä on, ulottuu enintään 660 kilometrin syvyyteen.

Yksi maailman kuuluisimmista timanteista, Hope, on niin sanottu supersyvä timantti, joka on muodostunut Maan vaipan alaosassa. Se on mittaamattoman arvokas, mutta se on tiettävästi vakuutettu 250 miljoonan dollarin arvosta.

© The Granger Coll./Ritzau Scanpix

Havainto antoi geologeille uutta tietoa siitä, kuinka paljon hiiltä voi varastoitua Maan sisään, ja auttoi ymmärtämään hiilen kierron vaikutusta ilmaston vaihteluihin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota