Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Taikavarvun tehoa vaikeaa todistaa

Onko mitään perää siinä, että maan alta on löydetty vettä ns. taikavarvulla?

Taikavarvun kaltaisia apuvälineitä käyttävät kaivonkatsojat ovat varmasti löytäneet vettä. Hämärän peitossa on sen sijaan se, onko veden löytyminen sattumaa vai varvun ansiota. Varvun toiminnan on selitetty perustuvan maasäteilyyn, jota esiintyy vesisuonien yhteydessä. Maasäteilyn olemassaoloa ei ole voitu todistaa tieteellisesti. Toisen näkemyksen mukaan kyseessä ovat radioaallot, jotka osuessaan kuivan ja kostean maan rajapintaan synnyttävät heijastuman. Tämä heijastuma taas vaikuttaa varpua pitelevän ihmisen käsiin niin, että varpu taipuu kohti vesisuonta. Oulun yliopiston kansanterveystieteen ja biofysiikan laitokset tekivät 1979– 1983 tutkimuksen maasäteilyn ja vesisuonten etsimisestä varvun avulla. Siihen osallistui 32 Suomen parhaana pidettyä kaivonkatsojaa. Eri katsojien tulokset olivat ristiriitaisia, eikä sokkotesteissä yksikään kaivonkatsoja löytänyt itse aiemmin osoittamiaan paikkoja.

Lue myös:

Maaperä

Maanvajoama nielaisi bussin Kiinassa: Näin valtavat onkalot syntyvät

3 minuuttia
nb web u34 grafik metan is
Maaperä

Metaani on aikapommi

0 minuuttia
Maaperä

Geysir purkaa paineita

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota