Shutterstock

Suurmantereesta maanosiksi

Onko totta, että muinoin oli olemassa vain yksi manner? Jos väite pitää paikkansa, mikä aiheutti sen hajoamisen moneen osaan?

Maapallon kuori koostuu 15 mannerlaatasta, joista osa on veden peitossa. Nämä toisiinsa nähden jatkuvassa liikkeessä olevat laatat ovat maailmanhistorian aikana sekä lähentyneet että loitontuneet. Laattojen vaellus ei noudata mitään kaavaa eikä sille näy loppua niin kauan kuin Maan sisus on sula. Osa tutkijoista pitää mahdollisena, että jo noin 1,5 miljardia vuotta sitten maapallolla oli yksi suuri manner, Rodinia, jota ympäröi valtava meri.

Teorian mukaan Rodinia hajosi pienemmiksi maanosiksi, jotka vaelsivat miljoonia vuosia ennen kuin ne kohtasivat toisensa uudestaan noin 350 miljoonaa vuotta sitten. Tämä maailmanhistorian mahdollisesti toinen yhtenäinen suurmanner tunnetaan nimellä Pangaia eli ”kaikki maa”. Toisin kuin Rodiniasta Pangaiasta katsotaan jo nyt saadun riittävästi tieteellistä todistusaineistoa.

Näyttö perustuu moniin magneettisiin kivilajeihin, jotka sisältävät mm. rautaa. Magneettisuuden perusteella voidaan mm. jäljittää laavakiven sijainti napoihin nähden sen syntyhetkellä. Tutkimukset ovat valottaneet maankuoren laattojen liikkeitä aina 500 miljoonan vuoden taakse. Laattojen liikkeistä on saatu tietoa myös tutkimalla vuorijonoja, jotka ovat kohonneet laattojen törmäyskohtiin.

Pangaian yhtenäisyys alkoi rakoilla noin 200 miljoonaa vuotta sitten. Noin 65 miljoonaa vuotta myöhemmin mesotsooisella maailmankaudella, suurmantereesta olivat erkaantuneet Lauraasian manner ja Gondwanamanner, jotka myöhemmin pirstoutuivat nykyisiksi mantereiksi. Todennäköisesti ne yhtyvät taas jossain vaiheessa suurmantereeksi.