Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Siemenen paino mittana

Milloin karaattia alettiin käyttää timantin painon mittayksikkönä? Kuinka suuri kookkain timantti on?

Shutterstock / chris kolaczan

Jalokivien, erityisesti timanttien, paino ilmoitetaan perinteisesti karaatteina. Alunperin yksi karaatti vastasi johanneksenleipäpuun siemenen painoa, minkä vuoksi mitta ei ollut kovin tarkka. Pitkään karaatin virallinen paino vaihtelikin hieman eri maissa.

Vasta vuonna 1913 otettiin käyttöön metrinen karaatti, josta tuli alan standardi. Metrinen karaatti vastaa 200 milligrammaa eli 0,2 grammaa. Joidenkin jalokivien paino ilmoitetaan silti grammoina ja esimerkiksi aitojen helmien paino graaneina. Yksi graani on 1/4 karaattia eli 50 milligrammaa.

Timantit kiteytyvät hiilestä suuressa paineessa ja lämpötilassa noin 150 kilometrin syvyydessä maan vaipassa. Jos olosuhteet ovat suotuisat, timantti voi kasvaa hyvin suureksi.

Timantit siirtyvät pintaan maankuoren repeämistä, minkä vuoksi niitä esiintyy usein esimerkiksi tulivuorten purkauskanavien kimberliitissä.

Timantille ominainen loisto saadaan hiomalla raakatimanttiin viisteitä, jotka taittavat valoa.

Suurin tunnettu raakatimantti löydettiin Etelä-Afrikasta vuonna 1905. Se oli noin nyrkin kokoinen ja painoi 3106 metristä karaattia, mikä vastaa 621 grammaa. Se sai nimekseen Cullinan timanttikaivoksen omistajan mukaan.

Cullinan-timantti leikattiin useaan osaan, jotka hiottiin. Yksi näin saaduista timanteista on maailman suurin hiottu timantti, Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti, joka painaa 530,2 karaattia.

Timantti lahjoitetiin 1907 Ison-Britannian hallitsijalle Edward VII:lle. Nykyisin se koristaa Elisabet II:n valtikkaa.

Lue myös:

Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

37 minuuttia
Seksi

3 syytä siihen, miksi kevät sytyttää halut

3 minuuttia
Menneisyys

Rikkaat ja köyhät asuivat yhdessä jo pronssikaudella

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota